100ste toernooizege voor Federer na winst op Tsitsipas

0
339

Achttien jaar na zijn eerste toernooizege heeft Roger Federer in Dubai zijn honderdste titel in het enkelspel veroverd. De 37-jarige Zwitserse tennisser was bij de Dubai Tennis Championships in twee sets te sterk voor de jonge Griek Stefanos Tsitsipas: 6-4, 6-4.

In het najaar van 2000 verloor Federer de eerste twee ATP-finales die hij speelde, maar op 4 februari 2001 was hij in de eindstrijd van het toernooi in Milaan wel de sterkste. Na zeges op onder anderen Goran Ivanisevic en Jevgeni Kafelnikov rekende hij in de finale in drie sets af met de Fransman Julien Boutter: 6-4, 6-7 (9), 6-4.

Het betekende de eerste eindzege voor de toen 19-jarige Zwitser, die sindsdien onder meer 20 grandslamtoernooien won en 27 masterstitels veroverde.

Tsitsipas was eerder dit jaar op de Australian Open in de enige eerdere onderlinge ontmoeting Federer de baas en had voor deze finale acht partijen op rij gewonnen. Vorige week pakte hij zonder ook maar een set te hoeven inleveren in Marseille zijn tweede ATP-titel.

Verschil klein

Hij kon dus vol vertrouwen aan het duel met de Zwitser beginnen, maar de 20-jarige Griek werd direct gebroken en kon, ondanks twee breekkansen op 4-5 – een game waarin Federer na 40-0 toch nog even in de problemen kwam – de schade niet meer herstellen.

De verschillen waren ook in de tweede set klein. Beide spelers kwamen lange tijd niet in de problemen op hun eigen opslag. In de negende game kwam Tsitsipas op 30-0, maar na een schitterende winner pakte Federer nog drie punten en was de beslissende break een feit.

Behalve Federer, die zijn tiende finale in Dubai afwerkte en voor de achtste keer aan het langste eind trok, zal ook Tsitsipas gaan stijgen op de wereldranglijst. De Griek zal zich maandag voor het eerst in de mondiale toptien terugvinden.

Record op 109

Met zijn honderdste toernooizege is Federer weer een stapje dichter bij recordhouder Jimmy Connors gekomen. De Amerikaan is de enige speler die in de open era meer toernooien heeft gewonnen dan de Zwitser. Connors sloot zijn carrière af met 109 titels op zijn palmares.

Bron: nos.nl