Advocaat sneert naar investeerders: ‘Misschien worden ze wat positiever nu’

0
187

Tegen alle verwachtingen in staat Feyenoord keurig derde in de eredivisie. Trainer Dick Advocaat baart niet alleen opzien met de opmars die hij met de Rotterdammers heeft ingezet, maar nu ook met een dringende oproep aan de kritische achterban.

“Onze Feyenoord-vrienden vinden het allemaal niet zo geweldig. Misschien worden ze wel wat positiever nu”, sneert de ervaren oefenmeester na het gewonnen uitduel met Heracles (2-3). het was al de negende competitiewedstrijd op rij onder zijn bewind die niet verloren werd.

“Het sentiment moet eens veranderen, hopelijk gaat iedereen het een beetje zien”, vervolgt Advocaat, die Feyenoord op de twaalfde plaats aantrof toen hij het roer overnam van de opgestapte Jaap Stam.

Dezelfde middelen

Feitelijk beschikt Advocaat over dezelfde middelen. Hij verlegde wat accenten, maakte Steven Berghuis aanvoerder. Riep om versterkingen, maar kreeg die vooralsnog niet. En toch staat Feyenoord ineens weer in de topdrie.

“Dat is voetbal”, weet Steven Berghuis, waarin volgens hem details groot verschil kunnen maken. “Het vertrouwen is teruggekomen met de resultaten, maar die eerste wedstrijden konden we ook verliezen. Tegen RKC stonden we in De Kuip met 2-0 achter.”

Advocaat begon met zeges op VVV-Venlo (0-3) en RKC Waalwijk (3-2), waarna het elftal weer langzaam smoel kreeg.

“Een feit is dat mijn manier van werken overal aanslaat. Behalve bij Sparta…”, zegt Advocaat, die met laatstgenoemde club degradeerde maar verder geroemd wordt om zijn prestaties. De basis daarvan is volgens hem simpel. “Je probeert een positieve sfeer te creĆ«ren.”

Geen schreeuwer

Advocaat is ook niet van het schreeuwen, weet Berghuis. Zelfs zaterdag niet, toen de Rotterdammers na een wanvertoning voor rust in Almelo met een achterstand aan de thee gingen.

Het verschil in werkwijze tussen Advocaat en zijn voorganger Stam is zelfs niet zo groot, merkt Berghuis. “We spelen wat compacter naar achteren, waardoor sommige spelers wat meer in hun kracht komen.”

“Het voetbal was vaak wel aardig, maar we kwamen niet bij de goal”, analyseert Advocaat de zwakkere optredens van zijn ploeg.

Hij flikt het toch maar weer, 72 jaren jong. Zijn plannetje werkte weer, de tactische omzet in de rust waarmee Heracles in korte tijd werd overmeesterd en de derde plek werd bemachtigd. “Ik had dit niet verwacht, maar we hebben het wel gedaan met zijn allen.”

Bron: nos.nl