Ajax-doelwit Scherpen imponeert: ‘Rustige jongen, kan analyseren en relativeren’

0
328

“Jij bent niet welkom in Amsterdam”, tweette de F-Side, de fanatieke aanhang van Ajax, vorige week over FC Emmen-doelman Kjell Scherpen. Op elfjarige leeftijd plaatste Scherpen anti-Ajax-teksten op Twitter. De club uit Amsterdam wil Scherpen graag inlijven, maar een deel van de Ajax-aanhang zit door die uitspraken niet te wachten op zijn komst.

“Ik heb daar geen problemen mee”, zei Marc Overmars, directeur voetbalzaken, zondagmiddag voor de wedstrijd tegen PSV. “Het is een talentvolle keeper, die grote stappen kan gaan maken. Wij willen hem graag erbij hebben.”

Tweets

Scherpen reageerde zelf ook op de situatie die is ontstaan na zijn tweets. Hij geeft aan dat hij dit niet laat meespelen in zijn beslissing om wel of niet naar Ajax te gaan. “Je hebt altijd mensen die blij met je zijn en mensen die niet blij met je zijn. Dat is nu ook het geval.”

Ajax heeft concrete interesse in de sluitpost, maar hoe goed is de negentienjarige keeper, die met FC Emmen op de voorlaatste plaats staat en vandaag tegen de club uit Amsterdam aantreedt?

“Hij heeft indruk op mij gemaakt”, vertelt Sander Westerveld, oud-keeper van onder meer Liverpool en het Nederlands elftal. “Hij speelt bij een club die vecht tegen degradatie, maar het lijkt alsof hij zonder druk speelt.” Volgens Westerveld is het knap dat hij op deze leeftijd al zo veel ervaring opdoet als doelman. “Hoe meer wedstrijden je speelt en hoe meer spelsituaties je meemaakt, hoe beter je wordt.”

Scherpen staat sinds de start van dit eredivisieseizoen onder de lat bij Emmen, nadat hij in de voorbereiding de concurrentiestrijd met Dennis Telgenkamp had gewonnen. Hij wist tot nu toe één wedstrijd de nul te houden en werd in totaal 63 keer gepasseerd. Samen met Fortuna Sittard-doelman Alexei Koselev kreeg hij de meeste schoten op doel tegen.

Miste nog geen minuut

Scherpen verscheen dit seizoen iedere wedstrijd aan de aftrap en miste nog geen minuut in de eredivisie. Daarmee is hij de tiener met de meeste speelminuten dit seizoen.

Bovendien is hij hard op weg naar de top-3 van tienerkeepers met de meeste basisplaatsen. Als Scherpen de resterende competitiewedstrijden onder de lat staat, eindigt hij op 34 wedstrijden. Dat zijn er evenveel als Jan Jongbloed en Theo Snelders.

Scherpen stond zelfs onder de lat in februari, toen zijn twintigjarige broer in coma lag en diezelfde maand overleed. “Dat toont aan hoe sterk hij mentaal is”, zegt NOS-voetbalcommentator Frank Wielaard. “Scherpen is een rustige jongen, die goed kan analyseren en relativeren.”

In het begin maakte Scherpen volgens Wielaard een paar grote fouten, maar daar raakte de jonge doelman niet van in de war. “Hij bleef zelfvertrouwen uitstralen en dat is knap.”

De Drentse keeper verdedigt ook het doel van Oranje onder 19 en bondscoach Maarten Stekelenburg sluit zich aan bij de woorden van Wielaard. “Hij heeft zelfreflectie, waardoor hij in staat is om aan te geven wat er wel en niet goed is gegaan. Dat is een belangrijke eigenschap.”

Volgens Stekelenburg is de lengte van Scherpen (2,04 meter) een enorm voordeel. “Hij kan zich heel groot maken in het doel en pakt vrij gemakkelijk hoge ballen, al is hij in die situaties soms nog wel kwetsbaar.”

Wielaard zegt dat de doelman een goede reflex heeft, maar dat hij moet leren heersen in het strafschopgebied. “Hij moet de baas zijn in de zestien. Uitstralen dat het gebied van hem is en dat aanvallers er niets kunnen halen.”

Toekomst

“Ik denk dat het op dit moment belangrijk is dat hij veel speelt”, zegt Stekelenburg, refererend aan een mogelijke overstap naar Ajax. Hij besprak de transferperikelen kort met zijn pupil tijdens het laatste trainingskamp van Oranje, maar stelt dat Scherpen zelf de keuze moet maken. “Hij heeft goede mensen om zich heen die hem daarbij kunnen helpen.”

Als Ajax Scherpen koopt, moeten de clubs volgens Wielaard een constructie vinden waarin Scherpen zo veel mogelijk aan keepen toekomt. “Hij moet minuten maken en het liefst in de eredivisie.” Ze zouden hem bijvoorbeeld kunnen uitlenen aan Emmen of een andere eredivisieclub. Daarnaast zou hij kunnen keepen bij Jong Ajax en dat hoeft Scherpen volgens Wielaard niet te beschouwen als een degradatie.

Of Scherpen voor Ajax moet kiezen, laat Westerveld in het midden. “Ik had er zelf echt een hekel aan als anderen gingen zeggen wat ik moest doen. Ik denk dat hij zo veel mogelijk wedstrijden moet spelen en moet trainen op hoog niveau. Dat is mijn advies.”

Westerveld denkt dat er een mooie toekomst in het verschiet ligt voor Scherpen. “Hij heeft alles in zich om een topkeeper te worden.”

Bron: nos.nl