Ajax dreigt koppositie te verliezen na thuisnederlaag tegen AZ: ‘Pijnlijk en onnodig’

0
115

AZ heeft koploper Ajax in de Johan Cruijff Arena de de tweede nederlaag van het eredivisieseizoen toegebracht: 1-2. Het verlies betekent dat PSV bij winst op NEC in Nijmegen later op zondag de nieuwe koploper van de eredivisie kan worden.

Slecht was het niet in de eerste helft, spectaculair ook zeker niet. Ajax, met Devyne Rensch voor de geblesseerde Noussair Mazraoui, was de bovenliggende partij, maar beide teams speelden heel geconcentreerd, maakten weinig fouten maken en wachtten geduldig op een moment.

Zo’n moment kwam er lang niet. Tegen het compact spelende AZ slaagde Ajax er niet één keer in een schot op doel te produceren in de eerste helft. De voorlaatste keer dat Ajax thuis in de eredivisie voor rust geen enkel schot op doel produceerde, was op 10 december 2017 tegen PSV (3-0 eindstand).

AZ was twee keer dreigend, met een kopbal van Dani de Wit en een vrije trap van Jesper Karlsson.

Pavlidis opent de score

In de balvaste spits Vangelis Pavlidis had AZ zijn uitblinker. Vijf minuten na rust bekroonde de Griek zijn optreden met de openingsgoal. Yukinari Sugawara zette voor van links en via de rug van Midtsjø kwam de bal bij Pavlidis, die zijn derde goal in drie opeenvolgende wedstrijden in het net knalde.

De achterstand dwong Ajax om meer druk te zetten en AZ meer achteruit te drukken. Dat leverde de Alkmaarders ook meer ruimte op. Owen Wijndal schoot op aangeven van Midtsjø fraai in de hoek, maar die goal ging vanwege buitenspel niet door.

Aboukhlal matchwinner

Aan de andere kant weerhield Peter Vindahl Jensen Ajax-spits Sébastien Haller van een goal door op de doellijn redding te brengen. De AZ-keeper was even later kansloos toen Dusan Tadic profiteerde van een inschattingsfout van AZ-invaller Sam Beukema en Haller in staat stelde gelijk te maken.

Daarmee leek een gelijkspel het maximum haalbare voor de bezoekers, maar Ajax liet zich nogmaals verrassen. Wijndal kreeg van Antony een vrije doorgang en de linksback zette voor op invaller Zakaria Aboukhlal. Voor het eerst dit eredivisieseizoen incasseerde Ajax twee doelpunten.

Door buitenspel van Haller werd een Ajax-goal van Perr Schuurs in blessuretijd afgekeurd.

‘AZ wilde meer winnen dan wij’

“Zeer pijnlijk en totaal onnodig”, zei Ajax-trainer Erik ten Hag na afloop. “Hier staat een teleurgestelde trainer. Credits voor de tegenstander, maar uiteindelijk ligt het aan ons. Het is kwalijk hoe beide tegengoals tot stand kwamen. Afspraken worden niet nagekomen. Dat zijn geen details maar basisfouten. Die mag je net maken.”

Ten Hag had zich bovenals gestoord aan de houding van zijn team. “AZ was scherper en wilde meer winnen dan wij. We moeten met een andere houding op het veld staan.”

Bron: nos.nl