Ajax vertrekt zonder kleerscheuren uit Heerenveen, met hoofdrol voor de VAR

0
97

Ajax is met zeven duels te spelen nog acht punten verwijderd van zijn 35ste landstitel. De Amsterdammers hadden het lastig met sc Heerenveen, maar krijgen na een kleine uitzege (1-2) alle gelegenheid zich tijdens het staartje van de competitie ook op de Europese duels en de bekerfinale te concentreren.

Ajax verkreeg zijn treffers met hulp van de VAR, wat altijd voor wat vertraging en irritatie zorgt. Zeker bij de spelers van Heerenveen, die genoeg kansen hadden gekregen de Amsterdammers te laten struikelen in het Abe Lenstra Stadion.

Doelman Maarten Stekelenburg haakte in de warming-up met een blessure af bij Ajax. Diens vervanger Kjell Scherpen begon niet zo zelfverzekerd aan zijn eredivisiedebuut bij de Amsterdammers als hij afgelopen week het doel van Jong Oranje verdedigde.

Kansen voor Veerman

Vooral de Friese aanvoerder Henk Veerman mag het zich aanrekenen dat Heerenveen niet met een voorsprong ging rusten. De spits trapte de bal eerst bij een grote kans in het zijnet, om later na een slechte hervatting van Scherpen ver naast te schieten.

Toch was het de thuisclub die heel even de leiding nam toen Mitchell van Bergen de bal in de verre hoek schoof. Maar een paar minuten later ging scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de kant om videobeelden te kijken na hands van Jan Paul van Hecke, waarna de bal toch op de stip ging en Dusan Tadic dat buitenkansje benutte.

Ook bij de Amsterdamse voorsprong moest de videoscheidsrechter zich langdurig buigen over de beelden. Een schot van Lisandro Martínez werd door Sébastien Haller van richting veranderd, op het randje van buitenspel. De Fransman kreeg echter het voordeel van de twijfel, waardoor hij met zijn zevende competitietreffer weer eens beslissend was voor Ajax.

Kwartfinale Europa League

Klaassen kreeg na een fijn passje van Martínez de kans om het duel vroegtijdig te beslissen, al kwamen de Amsterdammers amper in de problemen.

Donderdag is matchwinner Haller niet speelgerechtigd als AS Roma bij Ajax op bezoek komt voor de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Europa League. Heerenveen heeft nog zes wedstrijden om Twente en Heracles te passeren in de jacht om een ticket voor de play-offs.

Bron: nos.nl