Al is Deceuninck nog zo dominant, concurrentie blijft bij eigen tactiek

0
313

Zoals 2018 eindigde, zo begon 2019 voor de Belgische wielerploeg Deceunick-QuickStep. Nog voor Milaan-Sanremo, de koers waarmee de wielerwereld zich definitief in de lente onderdompelt, staat de ploeg van manager Patrick Lefevere al op achttien overwinningen.

Dat is één zege minder dan Astana, dat verrassend goed aan het seizoen is begonnen. Maar in de eendaagse voorjaarswedstrijden is Deceuninck heer en meester. Vier van de zes koersen werden de deze maand gewonnen door een renner in het blauw-wit.

Julian Alaphilippe, de winnaar van Strade Bianche is ook in Sanremo de topfavoriet om als eerste over de streep te komen. En mocht het op een massasprint aankomen, heeft de ploeg ook in Elia Viviani een ijzersterke troef.

In het peloton zijn de indrukwekkende cijfers van Deceuninck uiteraard bekend. “Als een ploeg veel wint, kijkt iedereen daar met bewondering naar”, zegt Steven de Jongh, ploegleider bij Trek-Segafredo (3 overwinningen in 2019).

Ook Tristan Hoffman, ploegleider bij Bahrein-Merida (1) is zich bewust van de zegereeks van Deceuninck. “Je denkt toch: hoe doen ze dat? Maar ze hebben natuurlijk echt een ploeg voor de klassiekers. Het is niet zo dat wij het kunnen overnemen als we dit of dat gaan doen.”

Servais Knaven, ploegleider bij Sky (5), prijst de kwaliteit van de renners van Lefevere. “Je moet jongens in huis hebben die een wedstrijd kunnen afmaken. Dat hebben zij allebei heel goed gedaan; renners aangetrokken die kunnen winnen. Sunweb heeft dat ook, alleen bij hen kwam het er woensdag pas uit.”

De zege van Cees Bol in Nokere Koerse betekende de eerste overwinning van het kalenderjaar voor Sunweb, de ploeg van Tom Dumoulin. De teller van Deceuninck staat dus op achttien en die van Astana zelfs op negentien.

QuickStep sloot het seizoen 2018 af met 73 overwinningen. “De verwachting is niet dat wij dit jaar zestig koersen gaan winnen”, zegt Hoffmann. “Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat een ploeg die minder wint ook minder goed is. Wij waren met Dylan Teuns vijfde in de Omloop Het Nieuwsblad. Hij zat goed mee in de kopgroep, maar er waren er vier beter in de sprint. We winnen niet, maar we waren er wel tevreden mee.”

‘Elke ploeg heeft een eigen structuur’

De doelen van iedere ploeg zijn bovendien verschillend, zegt Hoffman. “Wij hebben Vincenzo Nibali en mannen om hem heen die hem moeten ondersteunen, op het vlakke en in de bergen. Deceuninck heeft ook mensen voor de bergen, maar voor hen is het anders. Elke ploeg is verschillend en heeft een eigen structuur.”

“En kijk naar de ploegen van Miguel Indurain (Banesto, jaren negentig) en Lance Armstrong (US Postal, begin deze eeuw). Dat waren ook geen ploegen die veel wonnen, ze hadden andere doelen”, doelt Hoffman op het winnen van de Ronde van Frankrijk.

Hoe dominant een ploeg ook is, De Jongh wil de tactiek van Trek niet aanpassen aan de concurrentie. “Natuurlijk houd je rekening met wie andere ploegen aan de start hebben, maar uiteindelijk moet je je tactiek baseren op de eigen renners.”

Knaven sluit zich daarbij aan. “Elk jaar proberen wij een klassieker te winnen. We proberen ook met een collectief in de finale te komen. Dat is een paar keer gelukt, we hebben de Omloop twee keer gewonnen en een keer de E3 Prijs. Maar je kunt je niet alleen op Deceuninck focussen. Zo werkt het niet, je moet voor eigen kansen rijden.”

Veel fouten en toch winnen

De Jongh: “Er kunnen zo veel verschillende dingen gebeuren, ook de concurrentie moet heel vaak van plan A naar plan B wisselen. Het zou mooi zijn als plan A voor honderd procent uitkomt, maar uiteindelijk gaat er altijd wel wat mis.”

“Soms is je tactiek goed geweest, maar zijn de benen van de sprinter niet goed. En soms maak je als ploeg heel veel fouten, maar win je alsnog.”

Hoffman weet wat het is om heel veel te winnen. “Ik heb jaren meegemaakt met HTC dat we bijna één op de drie wedstrijden wonnen. Met mannen als André Greipel, Mark Cavendish en Edvald Boasson. We wonnen toen eens meer dan tachtig koersen.”

In 2009 kwam HTC-Columbia tot 85 overwinningen. De complimenten die nu naar Lefevere gaan, kon Hoffman destijds zelf in ontvangst nemen. “Het zijn wel heel fijne herinneringen, ik zal dat nooit vergeten. Toen kwamen de anderen naar ons toe, mensen zeiden: jullie doen het goed.”

Alle drie de ploegleiders noemen een naam van een renner van Deceuninck als topfavoriet voor Milaan-Sanremo vandaag. “Julian Alaphilippe. Ik denk dat er een klein groepje zal zijn dat sprint voor de zege”, zegt Knaven. “En dan is hij moeilijk te verslaan. Zelfs door Astana, haha. Peter Sagan en Greg Van Avermaet zijn ook favoriet.”

Ook Hoffman noemt Alaphilippe. Althans, in eerste instantie, om zijn voorspelling daarna snel bij te stellen. “Ik ga toch voor Sonny Colbrelli. Je moet erin geloven”, tipt hij zijn eigen renner.

De Jongh gaat voor Elia Viviani, ook van Deceuninck. De Italiaanse sprinter is misschien wel de grootste concurrent van De Jonghs kopman, John Degenkolb. “Wij hebben een uitzonderlijke dag van John nodig om de koers te winnen.”

Bron: nos.nl