Alle ogen op Mathieu: ‘EK-parcours is Van der Poel op het lijf geschreven’

0
80

Zelf noemt hij het “een rondje dat me moet liggen”, kenners bestempelen hem als topfavoriet. Zeker is dat Mathieu van der Poel de ogen op zich gericht weet, tijdens de wegwedstrijd op de EK wielrennen in het Franse Plouay.

Ook oud-profrenner Danny Nelissen, tegenwoordig analist en commentator van NOS Sport, dicht de Nederlandse kopman in Frankrijk goede kansen toe. Mede vanwege de 13,7 kilometer lange omloop over soms smalle wegen en vier colletjes, die het peloton dertien keer moet rijden. Nelissen: “Een dergelijk parcours is Van der Poel op het lijf geschreven. Het lijkt een beetje op de Amstel Gold Race.”

Zuid-Limburgs landschap

Dus geen vlakke omloop, met genoeg klimmetjes om een demarrage te plaatsen, maar geen cols van de buitencategorie.

“Het lijkt het meest op een parcours dat je ook in Zuid-Limburg zou kunnen uitzetten. En ook het wegdek is mogelijk in zijn voordeel. De wegen in Bretagne zijn niet altijd breed, dus je hebt techniek nodig om goed van voren te kunnen rijden. En het kan nog weleens vies weer zijn, daar aan de kust. Het is gewoon echt iets wat hem op het lijf geschreven is.”

“Het is echt een zwaar parcours, zeker als er gekoerst wordt.” Wat in het voordeel kan zijn van Van der Poel, die onder meer tijdens de Amstel Gold Race van 2019 aantoonde altijd nóg een keer te kunnen gaan.

Groeiende vorm

Ook op de NK van afgelopen zondag liet de alleskunner op de fiets zien dat het met de inhoud wel goed zit. Van der Poel declasseerde de concurrentie met een solo van 45 kilometer. Nelissen: “Hij zal op de EK echt wel betere tegenstanders tegenkomen, maar je moet met Van der Poel wel rekening houden. Zijn vorm is groeiende en hij heeft een mooie prestatie geleverd op de NK.”

“Daar zet ik Strade Bianche tegenover”, vervolgt Nelissen, doelend op de teleurstellende vijftiende plek van Van der Poel in de Italiaanse klassieker. “Maar daar was het 40 tot 45 graden. Daar heeft hij volgens mij meer moeite mee dan met regen of koelere omstandigheden. Bovendien reed hij lek op een ongunstig moment. Ik denk dat hij gewoon heel goede kans maakt om de EK te winnen.”

Goed bezette sprinterskoers

Ook al is de concurrentie in Plouay, anders dan op de NK, niet mals. Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff, Oliver Naesen, Pascal Ackermann; het lijstje grote namen is lang. Vooral sprinters en klassiekerspecialisten, inderdaad. Nelissen: “Ik ga er toch van uit dat het een sprinterskoers is.”

“Die vier klimmetjes kunnen Démare en Nizzolo wel aan. Démare is denk ik zijn grootste concurrent, die is in topvorm, is net nationaal kampioen van Frankrijk geworden. Die moet-ie ook kwijt zien te raken, want Démare, en ook Nizzolo, is sneller in de sprint.”

De EK missen de allure van een WK, grote ronde of monument. Daarvoor staan ze simpelweg te kort op de wielerkalender, de eerste editie was in 2016. Maar Nelissen weet zeker dat Van der Poel de Europese krachtmeting zeer serieus neemt.

“Er zijn geen Olympische Spelen, hij gaat niet naar de Tour en van de grote klassiekers, waarin hij wil gaan scoren, is het nog maar de vraag of die allemaal doorgaan. Overal steekt nu code oranje de kop op”, aldus Nelissen.

“Als jij een Europese titel kan pakken, doe je dat. Dan is je jaar goed. Hij gaat er vol voor, geen twijfel over mogelijk.”

Bron: nos.nl