‘Als ik zo rijd, heb ik vertrouwen het podium te kunnen halen’

0
331

Een meer dan geslaagde Tourdag voor Steven Kruijswijk. De Nederlander koerste zaterdag sterk in de zware Pyreneeënrit naar de Col du Tourmalet en wist in te lopen op de nummer twee van het algemeen klassement, Geraint Thomas. Kruijswijks achterstand op de Brit van Ineos bedraagt nu nog maar twaalf tellen.

“Ik denk dat m’n niveau aardig is. Ik ben tevreden”, zei Kruijswijk kort na afloop van de aankomst op de machtige Tourmalet, waar de kopman van Jumbo-Visma als derde boven kwam en zo ook nog vier bonificatieseconden bij elkaar sprokkelde.

Hij had niet verwacht dat Thomas, de Tourwinnaar van vorig jaar, in de laatste kilometers zou lossen. “Na z’n tijdrit gisteren had ik verwacht dat hij de man zou zijn voor Ineos en niet Egan Bernal (die na Kruijswijk als vijfde finishte, red.). Maar de Tourmalet is een akelig ding, zo is gebleken.”

Kruijswijk was lovend over zijn ploeggenoten. Laurens De Plus en George Bennett brachten hem tot bijna bovenop de berg van de buitencategorie. “Mijn ploegmaten reden zo hard. Ik heb ze af en toe even tot kalmte moeten manen”, aldus Kruijswijk.

“De ploeg was echt zo goed. Echt mooi om te zien. We zitten de eerste tien dagen goed mee in de sprints en hier op de Tourmalet zitten we er met z’n drieën bij.”

‘Steven kan de Tour absoluut winnen’

Een van die knechten, George Bennett, is na vandaag vol vertrouwen: “Steven kan absoluut deze Tour winnen”, zegt de renner uit Nieuw-Zeeland. “Voor deze ochtend achtte ik dat mogelijk, maar was het moeilijk. Nu geloof ik er echt in.”

Ook De Plus heeft veel vertrouwen in de kansen van zijn kopman in de laatste Tourweek. “Ik denk dat hij ze gaat pakken. Hij heeft een goede uitgangspositie nu en heeft er nog nooit zo goed voorgestaan”, zegt de Belg. “We hebben misschien de gele trui niet, maar we zitten wel in de gele droom.”

Bekijk in de carrousel hieronder de interviews met George Bennett en Laurens De Plus:

Kruijswijk zelf is nog wat bescheidener. “Ik ga gewoon elke dag het maximale geven. Als ik zo rijd, komt het goed”, denkt de Nederlander, die eerder mikt op een podiumplaats in Parijs.

“Je ziet ook dat het wisselvallig kan zijn. Als ik deze lijn doortrek, denk ik dat ik definitief het vertrouwen kan hebben om mee te doen voor het podium.”

‘Podium is realistisch’

Ploegleider Grischa Niermann sluit zich aan bij de woorden van Kruijswijk en wil zich, met een zware slotweek te gaan, nog niet rijk rekenen. “Het doel was om het podium te halen en ik denk dat dat realistisch is. Ik ga niet zeggen dat we de Tour kunnen winnen. Maar we hopen dat Alaphilippe toch een keer moe wordt.”

Niermann was erg blij met de manier waarop zijn ploeg de veertiende etappe reed. “We hebben wederom laten zien een supersterke ploeg te hebben. We hadden niet verwacht dat wij als enige er met drie man bij zouden zitten (op de Tourmalet, red.).”

De ploegleider kreeg tijdens de rit steun uit onverwachte hoek. “We hadden heel slecht beeld en weinig informatie over de koers. Toen appte Wout (Van Aert, red.) mij opeens. Over wie er moe was, wie er nog goed bij zat”, aldus Niermann over de hulp van de vrijdag in de tijdrit uitgevallen Belg van Jumbo-Visma. Van Aert ligt na zijn operatie in het ziekenhuis in Pau.

“Dat laat zien wat voor teamplayer hij is. Dat hij dat vanuit zijn ziekenhuisbed doet.”

Bron: nos.nl