Amerika wil Noord, Midden en Zuid in één continentaal kampioenschap

0
410

De Amerikaanse voetbalbond is bezig met het opzetten van een nieuw continentaal kampioenschap, dat in juni/juli 2020 moet worden gehouden, analoog aan het Europees kampioenschap.

Het toernooi moet het gehele Amerikaanse continent beslaan. Zuid-Amerika enerzijds en Noord/Midden-Amerika anderzijds hebben al langere tijd hun eigen kampioenschap, respectievelijk de Copa América en de Gold Cup. Die beide toernooien blijven bestaan naast het nieuw op te zetten Amerikaans kampioenschap.

Uitnodigingen verstuurd

Volgens The New York Times zijn de uitnodigingen aan de tien Zuid-Amerikaanse voetbalfederaties, de leden van de CONMEBOL, al de deur uit. Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela zouden bericht hebben gehad.

Het toernooi moet worden aangevuld met zes landen van de CONCACAF, de federatie voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Ook de Verenigde Staten valt onder de CONCACAF.

De Amerikanen zagen een gat in hun voetbalagenda en willen dat graag gevuld hebben met een toernooi op hoog niveau. Als voorbeeld dient de Copa América Centario van 2016, ter ere van het honderdjarig bestaan van de CONMEBOL.

Dat kampioenschap, dat in de VS werd gehouden, werd gezien als een groot sportief en financieel succes. Chili versloeg destijds Argentinië in de finale na strafschoppen. Onder anderen Lionel Messi miste destijds vanaf de stip.

Winnaar krijgt elf miljoen dollar

Volgende week wordt het voorstel door de Zuid-Amerikaanse landen in Miami besproken, zo weet The New York Times. De CONCACAF heeft laten weten positief tegenover het plan te staan.

De winnaar van het nieuwe toernooi zou meer dan elf miljoen dollar (ruim 9,6 miljoen euro) kunnen bijschrijven.