Apoel-doelman Waterman: ‘De warmte wordt wel een dingetje tegen Ajax’

0
293

“Superzuur. Daar baal ik wel ontzettend van. Maar dat zijn dingen die gebeuren in het leven.” Boy Waterman heeft zich er maar bij neer te leggen: hij zal niet in het doel staan bij Apoel Nicosia tegen Ajax, morgen de opponent in de play-offs van Champions League. “Het is wat het is.”

Toch kijkt hij niet minder reikhalzend uit naar de confrontatie met de Amsterdamse club, waar hij de jeugdopleiding doorliep voordat hij in 2001 naar sc Heerenveen verkaste. Sindsdien speelde hij menigmaal tegen Ajax. “Maar dit is totaal anders dan een wedstrijd in de eredivisie. Dat was redelijk normaal. Nu ben ik al zo lang weg uit Nederland. En het is een ander podium. Het gaat om een plek in de Champions League. Dat levert een ander soort spanning op.”

Reservebank

Waterman, 35 jaar inmiddels, staat sinds de zomer van 2015 onder contract bij de Cypriotische topclub. Hij stond er 125 keer onder de lat, maar dit seizoen moet hij tot dusver zijn plaats afstaan aan Vid Belec. Dat was het geval onder trainer Paolo Tramezzani, die twee weken geleden werd ontslagen na de thuisnederlaag tegen Qarabag FK, maar nu ook weer onder diens opvolger Thomas Doll, die Apoel alsnog door de derde voorronde van de Champions League wist te loodsen.

Hoewel ook de Duitser hem op de reservebank zette, toont Waterman zich in zijn nopjes met de komst van Doll. “Ik ben er blij mee, ja. Maar hij is er nog maar een week. Ik kan er nog niet zo veel over zeggen. We hebben nog niet gesproken over mijn positie. Hij kwam pas drie dagen voor het duel met Qarabag bij onze ploeg. Dat komt nog wel.”

Blessure

Op Cyprus is Apoel Nicosia toonaangevend, met sinds 2013 zeven landstitels op rij. Maar ook op Europees niveau timmert de club steeds nadrukkelijker aan de weg. “Ik denk dat we het de afgelopen jaren goed hebben gedaan in Europa, met de kwartfinales in de Champions League (2012) en het halen van de laatste zestien van de Europa League (2017). En twee jaar geleden hebben we de groepsfase van de Champions League gehaald.”

Waterman keepte destijds tegen Real Madrid en Tottenham Hotspur – twee keer 3-0 verlies – en één helft tegen Borussia Dortmund (1-1) waarna een blessure hem lange tijd aan de kant hield. Om zich opnieuw met de Europese voetbalelite te mogen meten, moet nu afgerekend worden met de kampioen van Nederland, de halvefinalist van vorig seizoen.

Warmte

“Er is hier veel respect voor wat Ajax heeft bereikt. De halve finales gehaald, en nog onterecht uitgeschakeld ook, denk ik. Maar wij kunnen het elke tegenstander moeilijk maken. Wij willen altijd wel voetballen. En als dat niet gaat, zit er altijd wel veel strijd in het team. Niemand had verwacht dat Ajax de halve finales zou halen, dus waarom zouden wij nu ook niet voor een verrassing kunnen zorgen?”

Het belooft dan ook een heet avondje te worden voor Ajax. En niet alleen figuurlijk. “Het wordt warm. Dat is echt wel een dingetje. Wij zijn er redelijk aan gewend. Dat is ons voordeel. Voor de fans is de Champions League en de Europa League iets speciaals. Ik verwacht dat er aardig wat mensen in het stadion zullen zitten. En dat geeft altijd iets extra’s.”

Bron: nos.nl