Apoel-trainer Doll: een Duitser met Amsterdamse bluf die spelers kan raken

0
307

De selectie van Apoel Nicosia, vanavond de tegenstander van Ajax in de play-offs van de Champions League, kent weinig bekende namen. De grootste naam is eigenlijk de trainer: Thomas Doll, voormalig Duits international en van 2004 tot 2007 coach van HSV.

Rafael van der Vaart kent Doll nog uit zijn eerste periode in Hamburg. “Ik heb nog steeds contact met hem. Het is een fenomenale vent, maar ook een goede trainer. Hij weet spelers te prikkelen en te raken op een heel enthousiaste manier.”

Dat laatste weten ze sinds kort in Nicosia ook. Doll werd pas een kleine twee weken geleden aangesteld bij Apoel. Zijn voorganger Paolo Tramezzani werd de laan uitgestuurd na een teleurstellende thuisnederlaag (1-2) tegen FK Qarabag in de derde voorronde van de Champions League.

Doll-effect

De return tegen de Azerbeidzjaanse club, vorige week, was dan ook de debuutwedstrijd van Doll. En er was meteen sprake van een Thomas Doll-effect: de Cyprioten boekten in Bakoe een verrassende 2-0 zege en stuiten daarom nu op Ajax.

Van der Vaart is niet verbaasd over de vliegende start van Doll in Nicosia. “Hij is een coach voor wie je als speler door het vuur gaat. Hij is iemand die echt binnen komt, met een beetje Amsterdamse bluf eigenlijk. Hij stond bij HSV ook altijd met de borst vooruit langs de lijn. Ook al stonden we met 4-0 achter.”

Verstandige trainer

Doll begon zijn trainerscarrière in 2001 bij HSV. Eerst bij de jeugd en vanaf 2004 bij het eerste elftal. Daarvoor had Doll een imposante loopbaan als speler achter de rug.

De Oost-Duitser kwam tot 29 interlands voor de DDR en na 1990 ook nog 18 voor het herenigde Duitse elftal, waarmee hij tweede werd op het EK van 1992. Hij speelde onder meer voor Hansa Rostock, Dynamo Berlin, HSV, Lazio, Eintracht Frankfurt en Bari.

Van der Vaart werkte vanaf 2005 drie jaar samen met Doll, die hem al snel tot aanvoerder van HSV benoemde. “Dus hij had er wel verstand van”, lacht Van der Vaart.

“Maar zonder gekheid: hij maakte de juiste spelers belangrijk. Ik kwam van Ajax, maar de Bundesliga was natuurlijk helemaal nieuw voor me. Hij gaf me meteen het gevoel: jij bent mijn man, zolang je kunt lopen, stel ik je op.”

Doll was bij HSV een trainer die graag wilde aanvallen, weet Van der Vaart nog. Maar de vraag is of hij dat met Apoel tegen Ajax ook zo enthousiast zal doen. Bovenal herinnert Van der Vaart hem als een coach die zijn spelers kan raken.

“Tijdens een wedstrijd tegen Borussia Dortmund haalde hij mij er een keer na een uur bij een 3-0 achterstand uit, terwijl ik toch wel een beetje de man was daar. Ik was toen niet blij en maakte dat ook duidelijk.”

“Na de wedstrijd nam hij me toen apart. Wat denk je nou, zei hij. We stonden 3-0 achter, dat is toch niks Je moet gewoon uitrusten voor de volgende wedstrijd. Zo haalde hij de angel eruit, zonder boos te worden. Zo’n type is het.”

Tegelijk is Doll ook heel Duits, aldus Van der Vaart. “Hij was vroeger ook een nummer 10 en deed weleens mee met trainingen. Dan speelde hij je weleens door de benen en riep hij: ich bin noch immer der Spielmacher hier!”

Wereldreis

In 2006 kenden Van der Vaart en Doll hun topjaar bij HSV met een derde plaats in de Bundesliga. Het seizoen erop verliep teleurstellend en Doll moest vertrekken. Daarna volgde een bescheiden wereldreis als trainer.

Vorig seizoen degradeerde Doll met Hannover 96, waarna zijn ontslag volgde. Tot zijn eigen verbazing kon hij al snel aan de slag in Nicosia. Een dag na het eerste gesprek met voorzitter Phivos Erotokritou stond Doll al op het trainingsveld.

“De selectie bestaat uit goede voetballers, uit zestien verschillende landen”, vertelde Doll vlak na zijn aanstelling. “Aan mij de taak om daar een echt team van te maken.”

Met de zege op Qarabag in de vorige ronde werd de eerste stap daartoe gezet. “Een fantastisch moment voor deze prachtige club”, jubelde Doll vorige week. “Maar eigenlijk heb ik met dit succes nog niet zoveel te maken. Ik ben pas vier of vijf dagen bij de club.”

Twee vingers in de neus

Omdat de Cypriotische competitie pas komend weekeinde van start, met een thuiswedstrijd tegen Olympiakos Nicosia, is het duel met Ajax van vanavond pas het tweede van Apoel onder de leiding van Doll.

Wat kan Ajax vanavond verwachten? Van der Vaart is helder: “Ik kan er wel een lang verhaal van maken, maar ik heb daar eigenlijk weinig zicht op. De Cypriotische competitie laat ik weleens aan me voorbijgaan.”

“Maar ik kan kort zijn: als je de halve finales van de Champions League hebt gehaald, dan moet je die wedstrijd met twee vingers in de neus winnen.”

Bron: nos.nl