Australisch WK-parcours 2022 kolfje naar de hand van Van der Poel

0
91

De organisatie van het WK wielrennen 2022 in Australië heeft voor thuisrijder Caleb Ewan geen fijn parcours bedacht. Julian Alaphilippe, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, specialisten in heuvelachtige eendagskoersen, zullen in hun handen wrijven.

In het parcours, dat vrijdag bekend is gemaakt, zit een pittige klim van 473 meter. Details over de lengte van de wegwedstrijd en het aantal keer dat de Mount Keira beklommen moet worden, zijn nog niet bekend.

Toch is het niet waarschijnlijk dat een sprinter – en dat is de Australiër Ewan – tot de favorieten behoort. Met 8,7 kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van vijf procent lijkt de Mount Keira de scherprechter te worden tijdens het WK.

Het parcours voor de mannen bestaat in Australië min of meer uit drie delen. De renners starten in Helensburgh met een stuk van zo’n veertig kilometer langs de kust, waar mogelijk de wind een belangrijke rol kan spelen.

Daarna volgt een lus richting het binnenland met daarin de beklimming van de Mount Keira. De finale wordt afgewerkt op het Wollongong City Circuit. Voor de vrouwen wordt eenzelfde soort parcours verwacht.

Wollongong City Circuit

Op het Wollongong City Circuit zullen de renners hun klimmersbenen nog eens moeten aanspreken. Het stijgingspercentage loopt in de ruim 17 kilometer lange omloop op tot 14 procent.

“Ik denk dat de hoogteverschillen in de regio sommige mensen zal verbazen”, zegt directeur Scott Sunderland van het organisatiecomité. “Dit WK heeft alles in zich om spectaculaire races op te leveren, met waardige medaillewinnaars.”

Het Wollongong City Circuit is ook het decor voor de tijdritten van de mannen en de vrouwen op de openingsdag van het WK. Het is voor het eerst dat de mannen en vrouwen hetzelfde parcours en dezelfde afstand (36,5 kilometer) afleggen.

Daarmee geeft de UCI gehoor aan oproepen van onder andere Annemiek van Vleuten voor een gelijk tijdritparcours.

Bron: nos.nl