Australische tennislegende Cooper (83) overleden

0
113

Voormalig tennisser Ashley Cooper is op 83-jarige leeftijd overleden. De Australiër won in de jaren vijftig van de vorige eeuw vier grandslamtitels in het enkelspel.

Cooper was in 1958 als amateur de beste op de Australian Open, Wimbledon en de US Open. Hij is één van de dertien spelers met drie grandslamtitels in één jaar. In 1957 had de Australiër ook al de Australian Open gewonnen. Tussen 1953 en 1962 speelde hij 637 partijen in het enkelspel, waarvan hij er 414 won.

De Australiër was met vier grandslamtitels ook in het dubbelspel succesvol. In 1957 veroverde hij met zijn land de Davis Cup.

Vanaf 1959 ging Cooper door als proftennisser, waardoor hij niet meer aan de grandslamtoernooien mocht meedoen. Dat mochten de proftennissers pas vanaf 1968.

“Ashley was een tennisgigant, als speler en als bestuurder”, zegt directeur Craig Tiley van de Australische tennisbond. “Hij zal enorm gemist worden. Zijn bijdrage aan de sport ging veel verder dan alleen zijn prestaties op de tennisbaan.”

Cooper werd in 1991 opgenomen in de internationale Hall of Fame van het tennis. Na zijn tennisloopbaan bekleedde hij meerdere bestuursfuncties in de tenniswereld.

Bron: nos.nl