Australische waakhond: cartoon Serena Williams is niet racistisch

0
379

Volgens critici was een cartoon waarin tennisster Serena Williams vorig jaar bespot werd racistisch, maar de Australische Persraad sluit zich daar na onderzoek niet bij aan.

In september publiceerde de Herald Sun een cartoon van de Amerikaanse tennisster waarna veel ophef ontstond. De prent ridiculiseerde de woede-uitbarsting van Williams in de finale van de US Open. Volgens critici werd de tennisster daarin racistisch neergezet als een karikatuur van een zwarte vrouw. Op de tekening kreeg ze een grote bos zwart kroeshaar, grote lippen en een brede platte neus. Er werden daarom onder andere vergelijkingen met black face gemaakt.

Hoofdredacteur van de Herald Sun Damon Johnson was het daar niet mee eens. “Een tenniskampioene heeft een mega-woedeaanval gehad op het wereldtoneel en de cartoon heeft dat afgebeeld. Het had niets te maken met geslacht of ras.”

Ook tekenaar Mark Knight vond de kritiek ongegrond:

De Australische Persraad sloot zich hier maandag bij aan. In een uitspraak die gepubliceerd werd in de krant staat dat de cartoon een reactie was op de woedeaanval van Williams. De suggestie dat hij racistisch was, wordt verworpen.

“Met de cartoon werd geprobeerd het gedrag van Williams als kinderachtig neer te zetten door haar een fopspeen uit te laten spugen terwijl ze op en neer springt”, schrijft de Persraad.

Volgens de Australische mediawaakhond gebruiken cartoonisten overdrijving en absurditeit om een punt te maken. De afbeelding zou “een niet-racistische karikatuur zijn die bekend is bij de meeste Australische lezers.”

De Persraad geeft toe dat de cartoon bij sommige lezers wél als aanstootgevend ervaren is. Toch werden de grenzen niet overschreden, vindt de waakhond.

Bron: nos.nl