AZ blijft altijd trots op Özyakup, ook al speelt hij nu bij Feyenoord

0
125

Eindelijk is Oguzhan Özyakup zondag te bewonderen in het stadion van AZ. Als speler van Feyenoord, dat dan weer wel. De Turks international heeft veel aan zijn Alkmaarse jaren te danken. En het bijzondere is dat de jeugdopleiding van AZ op dit moment juist mede zo floreert dankzij Özyakup.

Amper zestien was de middenvelder, toen hij ervoor koos om AZ te verruilen voor Arsenal. “Daar ben je dan wel even doodziek van”, zegt Max Huiberts, toenmalig jeugdtrainer van Özyakup. “We hadden hem graag in Alkmaar gehouden. Zo’n groot talent. Hem hoopten we natuurlijk ooit hier in het eerste elftal te zien.”

“Ik herinner me hem als een nette jongen, keurig opgevoed. Een fijne speler om mee te werken, die precies wist wat hij wilde. Iemand die zijn verantwoordelijkheden nam en bovendien intelligent was. Ik zou bijna zeggen een voorbeeldprof.”

Die lofzang onderschrijft ook Aloys Wijnker, toenmalig hoofd jeugdopleiding van de Alkmaarders. Özyakup speelde in totaal drie seizoenen voor AZ. Hij paste zich moeiteloos aan en deed al snel mee met een oudere lichting, maar vertrok dus ook weer snel.

“Wat me aan hem opviel, was dat hij op die leeftijd al op heel hoog niveau over voetbal kon praten”, aldus Wijnker. “Van zijn lichting was hij zeker de beste. Als ik aan hem terugdenk, is dat louter positief.”

Lach

“Het was een heel leuk joch, hij was voor zijn leeftijd al heel volwassen. Ik zag hem na al die jaren eigenlijk pas afgelopen week weer echt in actie, toen hij voor Feyenoord debuteerde. Wat me opviel, was dat hij nu ook behoorlijk kan uitdelen.”

Huiberts schiet in de lach als hij dat hoort.

“Ik heb hem veel vaker dan Aloys op het veld meegemaakt. Nou, toen was hij niet zo bescheiden meer, hij had echt de absolute wil om te winnen. Vanaf het begin af aan heeft hij waargemaakt waarom we hem gescout hadden.”

Dennis den Turk had Özyakup ook een tijdje in zijn elftal. Als nummer tien, vaak scorend. Op de belangrijke momenten ook. “Technisch een zeer begaafde speler, met oog voor diepte”, weet Den Turk nog goed. “Ik zag hem vorige week weer spelen, vond hem eigenlijk weinig veranderd.”

“Het is goed voor hem dat hij weer terug is in Nederland, het is een echte familieman. Je kan zien dat hij wat in huis heeft. Leuk dat hij zich meteen heeft kunnen laten gelden bij Feyenoord.”

Özyakup heeft een lange reis achter de rug als voetballer. Na Arsenal belandde hij bij Besiktas, waar hij uitgroeide tot dragende kracht en ook al snel de aandacht trok van de Turkse bondscoach. In de nationale ploeg is hij inmiddels onomstreden. “Daar is hij ook aanvoerder, dat zegt wel wat”, aldus Den Turk. “Ik denk dat hij daar ook meer speelkansen zag dan in Nederland.”

Concurrentie

Als tiener speelde Özyakup nog voor Nederlandse jeugdploegen, maar de concurrentie op zijn positie was enorm. Met bijvoorbeeld Davy Pröpper, Rodney Sneijder, Leandro Bacuna en Marten de Roon. En Jordy Clasie, die nu toevallig bij AZ onder contract staat.

Huiberts werkte zich op zijn beurt bij de Alkmaarders op tot hoofdscout en technisch directeur. “Natuurlijk blijf je een jongen als Özyakup dan wel volgen.”

Van een transfer naar AZ is het echter nooit gekomen. Vindt Huiberts het niet zonde dat Özyakup nu in het shirt loopt van de concurrent?

“Wij hebben voor zijn positie voldoende opties. Bovendien zou hij hier misschien de ontwikkeling van Mohamed Taabouni en Thijs Oosting in de weg staan. Wij hanteren ook de filosofie om spelers zelf op te leiden.”

En juist in dat opleidingstraject heeft het vertrek van Özyakup destijds een grote rol gespeeld.

“Vijftien jaar was hij, we vonden hem wel erg jong”, zegt Ten Turk. “Hij moest wachten tot zijn zestiende verjaardag tot hij uiteindelijk de overstap kon maken. Dat was in september”, herinnert Wijnker zich nog. “Maar wat moet je doen als Arsenal komt, zijn favoriete club nota bene?!”

Nou, op dat laatste weet AZ nu uitstekend te anticiperen.

“Je vraagt je op zo’n moment af wat je zo’n speler niet kunt bieden”, weet Wijnker. “Het heeft ons wel aan het denken gezet. Als club besloten we spelers duidelijker te maken van het plan is dat we met ze hebben richting het eerste elftal.”

En die plannen spreken jonge spelers aan. Dat in combinatie met de investeringen die zijn gedaan in de Alkmaarse jeugdopleiding, zorgden ervoor dat er sinds Özyakup en Vincent Weijl (Liverpool) geen jonge spelers meer zijn gezwicht voor een avontuur in het buitenland.

Standaardverhaal

De inmiddels 29-jarige Weijl belandde via onder meer Spanje, de Verenigde Staten, Hong Kong, Denemarken, Georgië en IJsland weer in Nederland, bij de amateurs van AFC. Want ook zo kan een carrière lopen.

Het verhaal van Özyakup is wat dat betreft in geen enkel opzicht het standaardverhaal van een jongen die op te jonge leeftijd zijn geluk zocht bij een grote club in het buitenland. En uiteindelijk is het grote talent toch goed terecht gekomen.

Mede doordat hij zijn karakter mee heeft, weet Huiberts. Feyenoord heeft een goeie aan hem, daar twijfelt hij niet aan. “Voor elke eredivisieclub is hij een versterking. Ik verheug me erop hem zondag weer eens te zien.”

Hieronder het debuut van Özyakup in het Feyenoord-shirt:

Bron: nos.nl