AZ en Utrecht vol goede moed ondanks penibele uitgangspositie

0
276

Het is vandaag meteen erop of eronder voor AZ en FC Utrecht. In de tweede voorronde van de Europa League speelden de twee teams vorige week in eigen huis gelijk, met als gevolg dat ze vanavond in de return zomaar aan de verkeerde kan van de score kunnen eindigen.

Als het aan Arne Slot ligt, hoeft AZ in ieder geval geen rekening te houden met dat doemscenario. De trainer van de Alkmaarders is vol vertrouwen voor het duel met het Zweedse BK Häcken, dat vanavond om 18.30 uur begint in Gothenburg. Slot verwacht dan ook een beter resultaat dan de 0-0 in een bloedheet Alkmaar van vorige week.

“Ik vind dat we vorige week niet goed gespeeld hebben. En als je niet goed speelt en je gaat toch met 0-0 van het veld, waarbij je beter bent dan de tegenstander, dan heb ik er vertrouwen in dat als je beter speelt we een goed resultaat kunnen halen.”

Slot is ervan overtuigd dat de zwakke beurt die AZ vorige week maakte, geen herhaling zal krijgen. “Het was voor ons moeilijk om door de stugge verdediging heen te spelen. Dat had een aantal redenen”, legt hij uit. “Dat was de tegenstander, misschien ook wel een beetje de warmte, maar de grootste reden was dat we zelf niet ons niveau haalden.”

“Ik verwacht dat we in het spel zonder bal veel agressiever kunnen zijn dan vorige week. Dat had misschien te maken met het weer van vorige week. Maar het spel aan de bal heeft niet zoveel met het weer te maken, dat was gewoon slordig en dat moet een heel stuk beter.”

Dertien gemiste kansen

Voor FC Utrecht is de opdracht hetzelfde als voor AZ, alleen incasseerden de Domstedelingen in de eerste wedstrijd met het Bosnische Zrinjski Mostar wel een tegendoelpunt. De 1-1 in de Galgenwaard was teleurstellend, zeker gezien de vele kansen die de ploeg om zeep hielp.

“We hebben het nagekeken, we hebben er dertien gemist”, aldus trainer John van den Brom. Dat ook FC Utrecht vanavond beter en vooral scherper voor dag zal moeten komen dan een week geleden, staat daarom vast.

En juist de statistieken geven Van den Brom ook houvast. “We hebben dus dertien goede kansen gehad om de score in ons voordeel te laten uitvallen. Dat hebben we niet gedaan. De opdracht is dat we dat nu wel doen.”

Opvallend genoeg put Van den Brom ook inspiratie uit het stadion van Mostar. Stadion pod Bijelim Brijegom kan maar 9.000 toeschouwers herbergen en doet in weinig tot niets denken aan de moderne arena’s die inmiddels overal in Europa zijn verrezen. Het stadion van Mostar, gebouwd in 1958, oogt verouderd en is ontdaan van alle franje.

‘Ook van genieten’

“Dit is wel een beetje de charme van Europees voetbal”, aldus Van den Brom.

“Natuurlijk, in Nederland heb je hartstikke veel mooie stadions. Maar dat authentieke van hier, dat vind ik ook wel hartstikke mooi. Ik vind dit wel wat hebben. Als je er nuchter in zit, dan kun je hier ook van genieten. Dit is Europees voetbal, dit is waar je het hele vorige seizoen voor gevochten hebt.”

Bron: nos.nl