‘AZ gaf een masterclass, Ajax gedraagt zich als kleuterklas’

0
166

“Hoe kun je dat nu vragen?!”, zegt NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen met een lach. Hij geeft antwoord op de vraag van presentator Sjoerd van Ramshorst of AZ als titelkandidaat moet worden beschouwd? “Natuurlijk is AZ een kampioenskandidaat!”

Na de 2-0 zege van AZ in de Johan Cruijff Arena is er bij de gasten aan tafel bij Studio Voetbal veel lof voor AZ. Tegelijkertijd zijn ze ook vernietigend over Ajax. “AZ gaf een masterclass aan Ajax”, oordeelt Pierre van Hooijdonk.

“Ik heb genoten van AZ. Ajax had eigenlijk geen schijn van kans”, stelt Rafael van der Vaart. “Het had ook 6-2 kunnen zijn. Het is dat doelman André Onana de enige is die bij Ajax in vorm is.”

“Zoals Ajax vorig jaar speelde, zo speelde AZ in de Arena”, vindt Van Hooijdonk. “Ajax probeerde de tegenstander onder druk te zetten, maar AZ kwam er elke keer op een fantastische manier uit. Ze hebben kansen gehad om Ajax op een nog veel grote achterstand te zetten.”

Lange tijd leek Ajax redelijk probleemloos richting titelprolongatie te gaan. Maar de ooit zo ruime voorsprong is weg, de koppositie moet na de nederlaag gedeeld worden met AZ. En midweeks werd Ajax ook nog eens Europees uitgeschakeld door Getafe.

Kleuterklas Ajax

De Spanjaarden wekten met hun gedrag in het tweeluik veel irritatie bij de Ajacieden. De spelers van Getafe maakten veel misbaar, simuleerden herhaaldelijk blessures en stelden zich in ogen van de Amsterdammers verschrikkelijk aan, waardoor de Amsterdammers danig van de kook raakten.

Zo imiteerde Ryan Babel uit frustratie een van de spelers van Getafe, door overdreven te gaan liggen. Coach Erik ten Hag kreeg het in de Arena aan de stok met zijn Spaanse collega. En Donny van de Beek reageerde zich een paar keer af op de arbitrage.

Juist dat gedrag van Ajax stoorde Van Hooijdonk. “Dat was een reactie die thuishoort in een kleuterklas. Natuurlijk is het niet leuk wat Getafe doet, maar daar moet je je tegen kunnen wapenen.”

Volgens Van Hooijdonk was Ten Hag langs de lijn aan het acteren. “Hij speelde een rol in de Fabeltjeskrant. Zo is hij helemaal niet. En Van de Beek leek wel een doorgesnoven jongen, hij was onherkenbaar. En na afloop klagen over de speeltijd. Dan denk ik: word even volwassen. Dit zijn de wetten van het Europese voetbal, waar het om winnen draait.”

Discussie over Lammers

Niet alleen in Amsterdam werd zondag een eredivisietopper gespeeld, ook in Eindhoven. Daar eindigde PSV-Feyenoord in 1-1. PSV-spits Sam Lammers kwam niet tot scoren, maar speelde volgens Van Hooijdonk wel goed.

“Hij was balvast, draaide een aantal keren goed weg en heeft een goede basistechniek. Ik vind hem echt een potentiële topspits. In alles. Bijvoorbeeld ook in zijn afwerking.”

Van der Vaart kijkt zijn overbuurman bedenkelijk aan. “Ik vond Lammers echt dramatisch spelen. Echt heel slecht. Ik ben erg fan van hem, maar tegen Feyenoord was hij heel erg slordig.”

Theo Janssen mengt zich als laatste in de discussie over de jonge aanvaller. “Hij heeft een goede techniek en een goede trap in zijn linker- en rechterbeen. Maar hij wisselde tegen Feyenoord goede momenten met slechte af.”

Bekijk in de videocarrousel hieronder de rubrieken ‘De Korte Corner’, ‘Eredivisie in vogelvlucht’ en ‘Eindsignaal’.

Bron: nos.nl