AZ wilde bevestigen na zege op Ajax, maar ‘dat is absoluut niet gelukt’

0
142

Na een uitmuntende zege op Ajax afgelopen zondag hoefde AZ alleen nog maar de punten op te rapen bij Sparta om als mede-koploper de winterstop in te gaan. Maar dat liep even anders.

De eindstand op Het Kasteel (3-0) in Rotterdam zorgde voor een bittere nasmaak bij de Alkmaarders die, naast enkele stadionperikelen, verder een uitstekende eerste seizoenshelft beleefden met dertien zeges in zeventien duels.

‘Dit komt extra hard aan’

“Verliezen is heel vervelend. En als je dat ook nog in de laatste wedstrijd voor de winterstop doet, komt het extra hard aan”, moest trainer Arne Slot bekennen. Maar dat de nederlaag zeker niet onterecht was, moest hij ook toegeven.

Het hielp uiteraard niet dat AZ al na een paar minuten met een man minder verder moest. Doelman Marco Bizot haalde een doorgebroken speler neer en mocht vertrekken. De Oranje-international zei er dit over: “Ik kom nét een fractie te laat, ik tik hem licht aan. Hij doet het slim door de bal net voor mijn voeten aan te raken en er omheen te gaan en neer te gaan.”

Bizot telde nog twee verdedigers om hem heen en dacht om die reden eerder aan geel dan aan rood. “Ik had zelf het gevoel dat het geen rode kaart was. Maar de scheids kan hem geven en ik moet voorkomen dat hij een aanleiding heeft om ‘m te geven.”

Kansloze wedstrijd

Daarna telde Slot maar weinig positieve momenten van zijn ploeg. “Ja, ik heb het als een kansloze wedstrijd ervaren. Op een kwartiertje voor rust na. Dat was de enige fase dat ik het gevoel had dat we goed aan de bal kwamen en een aantal keer dreigend doorkwamen. Als het was gelukt om een doelpunt te maken, waren we anders de kleedkamer ingegaan.”

De ruststand was echter 2-0. “Uiteindelijk ben ik nog blij dat het bij 3-0 is gebleven.” Over de rode kaart voor Bizot zei Slot dit: “Of ik Marco iets kwalijk neem? Hij denkt dat hij op tijd bij de bal gaat zijn, maar dat blijkt hij niet te zijn. Het is ook niet lekker als een tegenstander een bal vanaf 20/25 meter in de kruising schiet”, omschrijft de trainer de 1-0 van Adil Auassar in de achttiende minuut.

En dus blijft AZ steken op 41 punten uit 18 duels. Een heerlijk hoofdgerecht met een bitter toetje, zo laat de eerste seizoenshelft van AZ zich het beste omschrijven. “Helemaal als je vorige week in punten gelijk komt met Ajax. Dan moet je eigenlijk een week later bevestigen en dat is absoluut niet gelukt.”

Sparta lijkt ondertussen de tactiek gevonden te hebben om AZ te bestrijden: lange ballen op het duo in de defensie, Jordy Clasie en Stijn Wuytens. “Ik moet zeggen dat het een meesterzet is van de technische staf”, stelt middenvelder Adil Auassar.

“Eigenlijk speelden we heel anders dan we gewend zijn. We zijn heel opportunistisch begonnen, alle ballen op het centrale duo. Vooraf hadden we zoiets van: even afwachten hoe dit uitpakt, maar ik kan niet anders concluderen dan dat hij (trainer Henk Fraser, red.) het helemaal goed gezien heeft.”

Fraser zelf: “We hebben verschillende beelden gezien en daarin zag je wel dat ze daarin best wel moeite kunnen hebben.” Door de drie punten staat Sparta nu op 23 punten uit 18 duels. De ploeg gaat als tiende (of elfde, afhankelijk van het resultaat van FC Groningen zondag) de winterstop in. “Ik had getekend voor 18 punten, dan zouden we 1 op 1 lopen”, bekent trainer Henk Fraser.

Fraser tevreden met 23 uit 18

“We hebben met Sparta voor het eerst sinds tijden 23 punten in de winterstop. Spelers hebben zich ontwikkeld. Ragnar Ache, Halil Dervisoglu is al weg min of meer. In principe zijn die jongens in de aandacht gekomen. Abdou Harraoui heeft zich heel goed ontwikkeld. Ik was sowieso tevreden geweest met de eerste seizoenshelft, ook al hadden we niet gewonnen vandaag.”

Bron: nos.nl