Barcelona-Real: strijd om koppositie, maar vooral in teken van protest

0
120

Barcelona-Real Madrid is nooit een doorsneewedstrijd. Het is een clash tussen de twee grootste voetbalbolwerken van Spanje. Tiki-taka tegen de Galácticos. Laszlo Kubala tegen Alfredo Di Stefano. Gary Lineker tegen Hugo Sánchez. Johan Cruijff tegen Leo Beenhakker. Louis van Gaal tegen Guus Hiddink. Ronaldinho tegen Raúl. En tot voor kort vooral Messi tegen Ronaldo.

Het is ‘El Clásico’, ‘s werelds bekendste voetbalklassieker.

Maar Barcelona-Real Madrid is ook politiek. Barcelona is de club van Catalonië, Real Madrid staat juist symbool voor de centrale Spaanse overheid. In aanloop naar de ontmoeting van vanavond – waarin beide clubs strijden om de koppositie in de Spaanse competitie – staan die tegenstellingen opnieuw centraal.

Massaal protest

De voorbereiding op El Clásico wordt overschaduwd door aangekondigde protesten van Tsunami Democràtic. Deze Catalaanse separatistische beweging is van plan om rond de wedstrijd te gaan demonstreren voor onafhankelijkheid van Catalonië.

Het is een vervolg op de massale protesten die in oktober uitbraken na de veroordeling van een aantal Catalaanse separatistenleiders. Zij kregen lange gevangenisstraffen opgelegd voor opruiing rond het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Het vonnis leidde tot een geweldsuitbarsting in Barcelona. Honderdduizenden demonstranten gingen de straat op. Leden van Tsunami Democràtic blokkeerden het vliegveld van Barcelona en hielden de grensovergang tussen Spanje en Frankrijk bezet.

Minder hectisch

Eigenlijk stond het treffen tussen Barça en Real gepland voor 26 oktober, midden in die chaotische periode. Omdat werd gevreesd dat het ook rond de Clásico uit de hand zou lopen, werd de wedstrijd verplaatst naar vandaag.

Desondanks zal er dus worden geprotesteerd, zij het op minder grote schaal. “Er is namelijk wel iets veranderd ten opzichte van oktober”, zegt Edwin Winkels, correspondent in Spanje. “Het is minder hectisch, er zijn nauwelijks nog protesten.”

“Tsunami Democràtic heeft in een communiqué aangekondigd vanavond met 25.000 man te gaan demonstreren. Maar ze gaan de wedstrijd in principe niet boycotten of onderbreken.”

Barcelona-coach Ernesto Valverde en Real Madrid-trainer Zinédine Zidane blikten dinsdag vooruit op El Clásico en de verwachte protesten:

Volgens Rop Zoutberg, net als Winkels correspondent in Spanje, is het logisch dat Tsunami Democràtic deze gelegenheid aangrijpt voor actie. “Het is voor hun de ideale mogelijkheid, voor het oog van een miljoenenpubliek, om zich weer te laten zien.”

“FC Barcelona heeft zelf geen moeite met de demonstraties. Zij zijn voor de afscheiding en geven de separatisten ruim baan, zolang ze er zelf geen last van hebben”, aldus Zoutberg. “We zagen in het verleden al hoe clubiconen als Pep Guardiola, Carles Puyol en Gerard Piqué de missie van de separatisten ondersteunden.”

Verzamelen in hetzelfde hotel

De autoriteiten in Barcelona staan paraat. De politie is voorbereid op de acties. Er zijn duizenden agenten vrijgemaakt om de boel in goede banen te leiden.

Om problemen te voorkomen moeten beide teams zich verplicht enkele uren voor de wedstrijd verzamelen in hetzelfde hotel, op een paar minuten van Camp Nou. Van daaruit gaan ze tegelijk op weg naar het stadion.

“Er zouden twee dingen kunnen gebeuren”, zegt Winkels. “De demonstranten kunnen proberen om de bus van Real Madrid niet bij het stadion aan te laten komen of er zouden tijdens de wedstrijd mensen het veld op kunnen komen. Dat is bij Barcelona vrij makkelijk, want er is geen gracht tussen de tribunes en het veld.”

Toch verwacht Winkels niet dat vanavond opnieuw op grote schaal rellen uitbreken. “Je hebt altijd relschoppers, maar er is voldoende politie bij aanwezig. Ik verwacht niet dat het uit de hand zal lopen.”

Straatkunstenaar TVboy roept met zijn kunstwerk ‘SPAIN KISS & TALK’ op tot een dialoog tussen Spanje en Catalonië. Op de afbeelding staan Real-boegbeeld Sergio Ramos en Barcelona-verdediger Gerard Piqué, fel voorstander van Catalaanse onafhankelijkheid:

Bron: nos.nl