Bayern maakt komst De Ligt bekend; hereniging met Mazraoui en Gravenberch

0
78

Matthijs de Ligt vertrekt van Juventus naar Bayern München. De Duitse club betaalt 67 miljoen euro voor de Nederlandse verdediger, een bedrag dat met bonussen op kan lopen tot 77 miljoen euro.

Dat maakt hem na Lucas Hérnandez (80 miljoen euro) de duurste aankoop ooit van Bayern München. De Ligt tekent een contract tot 2027. De 22-jarige verdediger verkaste drie jaar geleden voor zo’n 75 miljoen euro van Ajax naar Juventus.

Bayern werkt deze transferperiode aan een nieuwe, frisse ploeg en contracteerde naast De Ligt ook al de jonge Ryan Gravenberch en Noussair Mazraoui van Ajax. Topspits Robert Lewandowski vertrok daarentegen naar FC Barcelona. Hij wordt vervangen door Sadio Mané van Liverpool.

De 38-voudig Oranje-international sluit zo een periode van drie jaar in Italië af. In Turijn heeft De Ligt er een periode met wisselend succes opzitten. In zijn eerste seizoen trof hij Maurizio Sarri als trainer en onder die excentrieke oefenmeester had De Ligt het niet altijd makkelijk.

Van twijfelgeval naar leider

Hij liet in dat eerste jaar geen grote indruk achter. Met de routiniers Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci en de jonge Turk Merih Demiral had De Ligt fikse concurrentie voor een plek in het hart van de Turijnse defensie.

In zijn tweede seizoen kwam hij als winnaar uit die strijd. De Ligt werd belangrijker, was onbetwist en zag Demiral uiteindelijk eieren voor zijn geld kiezen en naar Atalanta verkassen.

Afgelopen voetbaljaargang maakte De Ligt eindelijk écht indruk. In zijn spel deed hij in alles weer denken aan de speler die met Ajax in 2018/2019 de halve finales van de Champions League bereikte. Daarbij liet hij weten steeds meer gewend te zijn aan het nieuwe leven in Italië.

En nu gaat hij dus alweer weg. Dat heeft alles te maken met de magere sportieve prestaties van Juventus in de jaren dat De Ligt er actief was. Hij trok naar Turijn toen Juventus net acht keer op rij landskampioen was geworden.

In 2020 pakte De Ligt nog de scudetto met Juventus, maar daarna ging het behoorlijk bergafwaarts met zijn club. Ieder jaar werd De Oude Dame voortijdig uitgeschakeld in de Champions League en afgelopen seizoen werden Internazionale en AC Milan kampioen.

De Ligt gaf in een interview in begin juni aan dat een langer verblijf bij Juventus geen vanzelfsprekendheid was. “Ik kijk altijd naar wat het beste is voor mezelf qua sportief project. Twee keer een vierde plek op rij is niet goed genoeg, daarin zullen we stappen moeten maken.”

Die stappen zal Juventus dus moeten gaan zetten zonder De Ligt. Bayern München ziet in hem een ideale aanvulling voor in het hart van de defensie.

Bron: nos.nl