Bennett slaat toe in eerste etappe BinckBank Tour

0
247

De eerste rit van de BinckBank Tour, een meerdaagse World Tour-koers door de Lage Landen, is gewonnen door Sam Bennett. De Ierse renner van Bora was na een rit over 167,2 kilometer van het Belgische Beveren naar het Nederlandse Hulst de snelste in de massasprint.

Al vroeg in de koers maakten de Deen Lars Ytting Bak, de Pool Lukasz Wisniowski en de Belgen Baptiste Planckaert en Aaron Verwilst zich los van het peloton, dat het kwartet een paar minuten voorsprong gunde.

Nadat de zon had plaatsgemaakt voor regen kwam een deel van het peloton ten val op een van de vier kasseienstroken die in het parcours waren opgenomen. Onder anderen de Fransman Arnaud Démare, met zijn sterke sprint kanshebber voor een dagsucces, behoorde tot de opgehouden renners en moest in achtervolging op de meute.

Schootsafstand

De sprintersploegen hielden de vier vluchters binnen schootsafstand. Kort na de Gouden Kilometer, zo’n negen kilometer voor de streep waar Wisniowski acht bonificatieseconden veroverde en Bak zeven, zette het peloton de achtervolging in. Démare moest zijn inspanningen van eerder in de wedstrijd prompt bekopen en loste.

Drie kilometer voor de finish was het gedaan met de kopgroep en werden de sprintkanonnen in stelling gebracht. De Nederlandse favoriet Dylan Groenewegen kwam even in het gedrang te zitten door een renner die zich liet terugzakken en moest toezien hoe Bennett uit zijn wiel sprong en er met de buit vandoor ging.

Dankzij de met de zege verdiende tien bonusseconden is de Ier meteen ook de eerste drager van de leiderstrui.

Groenewegen eindigde als zevende, nog achter zijn Jumbo-Visma-ploeggenoot Mike Teunissen die voor hem de sprint aantrok en als derde finishte. De Belg Edward Theuns ging als tweede over de meet.

De BinckBank Tour duurt tot en met zondag. De tweede etappe speelt zich morgen geheel op Belgische bodem af. De rit van Blankenberge naar Ardooie telt 169,1 kilometer.

Bron: nos.nl