Bertens gaat ‘volle bak’ in Melbourne, ondanks rooklucht en pijnlijke achillespees

0
127

Vol goede moed begint Kiki Bertens dinsdag aan het bereiken van een van haar doelen dit tennisjaar: beter presteren op de grandslamtoernooien. Ze speelt dan in de eerste ronde van de Australian Open tegen de Roemeense Irina-Camelia Begu.

Sinds dinsdag is Bertens in Melbourne, de stad waar als gevolg van de Australische bosbranden, de lucht is vervuild. “Dinsdag en woensdag was de lucht niet goed, maar nu voelt het al beter”, vertelt Bertens zaterdag na haar training. “Hopelijk blijft dat zo.”

Ondanks alle nieuwsberichten en commotie over de luchtkwaliteit is het volgens Bertens geen gespreksonderwerp onder de tennissters. “Het is hier ook nog niet echt aan de orde. Ik kan er pas over oordelen als ik in die omstandigheden heb gespeeld.”

De organisatie van de Australian Open, maar ook de WTA houdt de situatie in Melbourne nauwlettend in de gaten. “Dat is voor de WTA ook lastig”, aldus Bertens. “Het is de eerste keer dat dit gebeurt, er zijn nog geen regels voor, maar ik weet dat ze experts hebben ingeschakeld.”

Dat bevestigt ook Micky Lawler, voorzitter van de WTA, de organisatie voor de proftennissters. “Elke vier minuten controleren we de kwaliteit van de lucht. Het is absoluut veilig. Onze standaarden zijn absoluut veilig voor de speelsters.”

Toch twijfelde ook Lawler of de Australian Open überhaupt kon worden gespeeld. “Dat zou een verschrikkelijke uitkomst zijn voor Australië, want zo’n groot evenement levert ook veel inkomsten op. Juist op het moment dat het nodig is.”

Veel tennissers die in actie komen in Australië deze maand, zijn begaan met de grote bosbranden die het land teisteren en hebben laten weten geld te doneren aan de slachtoffers van de branden.

“Het is geweldig om te zien hoe de tenniswereld samenkomt om Australië te helpen”, aldus Lawler. “Alle topspelers hebben geholpen en dat helpt enorm.”

Zo ook Bertens, de nummer tien van de wereld. Ze doneert 100 Australische dollar voor elke ace die ze slaat. Na het WTA-toernooi in Brisbane staat de teller op 33 aces (26 in het enkelspel, 7 in het dubbelspel).

Bertens: “Het is zo erg wat er gaande is. Iedere tennisser heeft iets met Australië, het is zo’n fijn land om te komen. Er wordt altijd goed voor ons gezorgd, dus ben ik bereid om iets terug te doen.”

Na Brisbane, waar ze werd uitgeschakeld in de kwartfinales en samen met Ashleigh Barty de dubbelfinale verloor, zou Bertens ook in actie komen bij het toernooi van Adelaide, maar ze trok zich terug vanwege een lichte blessure aan haar achillespees.

“Het is nog niet weg, maar ik kan ermee spelen en ik heb tot nu toe goede trainingsdagen gehad. Ik maak me geen zorgen, sowieso niet in de eerste ronde.”

En dus staat Bertens dinsdag goed voorbereid en goed getraind op de baan. In Melbourne kan ze veel punten verdienen, omdat ze vorig jaar al in de tweede ronde werd uitgeschakeld.

“De komende dagen ga ik weer volle bak. Als de lucht goed is, dan gaan we ervoor!”

Bron: nos.nl