Bertens verzuimt tegen Barty kers op de taart te zetten in droomweek

0
290

Kiki Bertens heeft tijdens de halve finale in Peking niet kunnen stunten tegen de nummer een van de wereld. Maar wat was de overwinning dichtbij tegen Ashleigh Barty, die uiteindelijk ontsnapte in de beslissende tiebreak (3-6, 6-3, 6-7).

Ze had veel over zich heen gekregen de laatste maanden, na een reeks teleurstellende resultaten en haar tijdelijke breuk met coach Raemon Sluiter. Maar ineens bruist Bertens weer van de energie. En met de wedstrijd gaat ze ook beter spelen.

Tekenend voor het duel was een reeks aan slice backhands die ze Barty aan het begin van de beslissende set om de oren gaf, in een rally van liefst 29 slagenwisselingen. De opbouw van het punt was perfect, maar uiteindelijk was de laatste klap nog net niet goed genoeg.

Topvorm

De absolute topvorm lijkt eraan te komen voor Bertens, die met haar kenmerkende dosis vechtlust ook in een tamme eerste set pas op haar zesde setpunt klein te krijgen was door de fel gestarte Barty. Ook in de tweede set heerste de Australische op eigen service, maar benutte een geduldige Bertens de kansjes die ze kreeg.

Met een vroege break deed Bertens wat Barty in de eerste set deed, waarna de Wateringse haar zenuwen in bedwang hield. Ze liet zich niet uit haar spel halen door spelende kinderen op de tribune, had in het heetst van de strijd geen last meer van een pijnlijke enkel.

Spannend werd het pas in de derde set, waarin er over en weer gebroken werd maar Bertens wel steeds het initiatief had. Op 5-4 serveerde ze voor de wedstrijd, maar haalde Barty nog een keer het beste in zichzelf naar boven.

Ook in de tiebreak verspeelde Bertens aanvankelijk een voorsprong (3-0), maar ontsnapte ze toen Barty een matchpoint kreeg op eigen service en haar forehand nog net op de lijn viel. Zelf serveerde ze op 7-6 voor de winst, maar bleek de wankelende Barty toch op de juiste momenten te kunnen pieken.

WTA Finals

In de eindstrijd treft Barty zondag de winnaar van het duel tussen Naomi Osaka en Caroline Wozniacki. Bertens heeft op haar beurt deze week bewezen de strijd weer aan te kunnen met de mondiale tennistop, met overwinningen op onder anderen Elina Svitolina (WTA-3) en Sofia Kenin (WTA-17).

De herboren Bertens heeft tevens weer goede kansen op deelname aan de WTA Finals, het toernooi voor de beste acht speelsters van een speciale jaarranking. De verwachting is dat Serena Williams het prestigieuze eindejaarstoernooi laat lopen, dus dan volstaat zelfs de huidige negende plaats in de tussenstand.

Bron: nos.nl