Bertens zal niet lang doorspelen: ‘Leven na tennis mooi vooruitzicht’

0
342

Kiki Bertens begeeft zich de komende weken in de zonnige tennisparadijzen van Indian Wells en Miami. Maar ondanks die mooie bestemmingen en al haar successen kijkt de 27-jarige nummer zeven van de wereld erg uit naar een leven zonder tennis.

“Je bent zo veel weg. Daardoor mis je veel dingen van thuis. Het leven na tennis is een mooi vooruitzicht. Er is zo veel meer. Of tennis voor mij echt werk is? Ja, zo kan je het wel zien. Maar wel een leuke baan, hoor”, zegt ze tijdens een trainingsweek in Nederland.

Geen lange carrière

Haar coach Raemon Sluiter denkt niet dat Bertens een lange carrière tegemoet gaat. “Kiki gaat ’t niet op haar 35ste nog een keer proberen op Roland Garros. Dat zit niet in haar. Haar zus heeft een kindje gekregen. Ik zie dat zij dat ook wil, dat ze daar naar hunkert.”

Het is niet iets waar hij zich zorgen over maakt. “Nee. Wel als de intensiteit en de drive om meer te bereiken daardoor minder was geworden, maar dat is niet zo.”

En als Bertens stopt, dan stopt ze ook echt. “Net stonden er mensen van zestig of zeventig jaar naast me te spelen op de baan. Nou, dat zie ik mezelf niet doen. Het zal ook moeilijk te accepteren zijn dat je niveau omlaag gaat.”

Bertens’ nieuwe status duwt haar de schijnwerpers in, maar soms wil ze zich juist even loskoppelen van tennis. Daarom is ze ook niet heel actief op social media. “Randzaken. Natuurlijk kan ik daar meer uithalen, ook voor sponsoren. Maar ik vind het belangrijker hoe ik me voel.”

Vroeg in het seizoen al een titel

En ook in 2019 voelt Bertens zich goed. Ze is tevreden over de eerste maanden van het jaar. Slechts vijf speelsters haalden meer punten dan de Wateringse en ze pakte al een titel in Sint-Petersburg. “Ik heb nog nooit zo vroeg in een jaar een titel gehaald. Dus we gaan lekker zo door.”

Bertens is nog wel wisselvallig. Het verlies van de tweede ronde bij de Australian Open was teleurstellend en onlangs verloor ze in Dubai direct haar openingsduel. “Haar niveau is dit jaar twee, drie weken niet goed genoeg geweest voor waar ze naartoe wil”, zegt Sluiter.

Er had dus nog meer ingezeten. Bertens: “In Dubai en Melbourne had ik op meer gehoopt, maar dat hoort erbij in tennis. Elke week heb je nieuwe kansen. Binnen de topvijftig kan iedereen van elkaar winnen. Er zijn bijna geen makkelijke ronden.”

Nummer een worden

Nummer één van de wereld worden, is dat waar Bertens naartoe wil? Het lijkt haalbaar. “Je doet er alles voor en probeert zo hoog mogelijk te komen. Of het echt een doel is… Dat is een grandslam winnen ook niet echt. Het is meer dat ik ieder toernooi speel om te winnen.”

Na Indian Wells en Miami begint het gravelseizoen. Het is de periode waarin Bertens vorig jaar haar enorme opmars begon en waarin ze veel punten te verdedigen heeft.

Ze maakt zich er nog niet druk over: “Ieder jaar heb ik veel punten staan in het gravelseizoen. Tot nu toe voel ik die druk totaal nog niet.”

Bron: nos.nl