Bertens zwaar teleurgesteld na Fed Cup-verlies: ‘Dan liever dik verliezen, maar niet zo’

0
191

“Dit verlies doet gewoon heel veel pijn. Zo wil je het weekend niet eindigen.” De teleurstelling was duidelijk merkbaar bij Kiki Bertens na de nipte 3-2 nederlaag met het Fed Cup-team tegen Wit-Rusland in kwalificaties voor het finaletoernooi in Boedapest (14-19 april).

De kopvrouw van Nederland was na haar verlies met Demi Schuurs in het beslissende dubbelspel zo teleurgesteld dat ze haar tas pakte en zonder omkijken de baan verliet. Even later wilde ze ook niet de media te woord staan.

Een verslaggever van de internationale tennisfederatie ITF wist Bertens toch voor de microfoon te krijgen. “Je wilt hier zo graag winnen. Niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen”, baalde ze. “Je kan beter dik verliezen, misschien niet voor het publiek, maar dan was het nu niet zo pijnlijk geweest.”

Later plaatste Bertens nog een post op Instagram waarin ze haar excuses aan de Nederlandse pers en het Nederlandse publiek aanbood.

Paul Haarhuis toonde zich op de persconferentie eveneens een verslagen man. “Dit is gewoon heel erg zuur. Ik wilde heel graag met deze meiden naar Boedapest”, zei de captain.

“Het is geweldig dat Kiki zich beschikbaar stelde, dus we konden in onze sterkste opstelling spelen. In Boedapest was van alles mogelijk geweest.”

Opvallend was de gebrekkige chemie tussen Haarhuis en Bertens, zowel in het enkelspel als dubbelspel, tijdens dit Fed Cup-weekend.

Dat zorgde soms voor een ongemakkelijk tafereel in het dubbelspel, waarin Haarhuis zijn aandacht vooral aan Schuurs besteedde en Bertens alleen wat voorzichtige schouderklopjes gaf.

Dat was volgens Haarhuis vooraf afgesproken. “Dat is waar Kiki behoefte aan heeft en hoe ze gecoacht wil worden”, legde hij uit.

“Soms zit Kiki zo met haar eigen ‘ding’ in haar hoofd, dan wil ze niet nog meer andere dingen gaan horen. Dan wordt het te veel voor haar, dus ik ging mijn energie vooral op Demi richten (in het dubbelspel, red.).”

Laatste Fed Cup-interland Haarhuis

Nederland is nu veroordeeld tot het spelen van een promotie-/degradatiewedstrijd op 17 en 18 april. Komende dinsdag wordt er door middel van loting bekend welk land Oranje treft.

Haarhuis zit bij die ontmoeting hoogstwaarschijnlijk voor het laatst als captain op de bank van het Fed Cup-team. Het is nog onduidelijk wie zijn opvolger wordt. Haarhuis blijft wel aan als Davis Cup-captain.

Bron: nos.nl