Bij technisch manager Willem Janssen krijgen spelers ruimte om kwetsbaar te zijn

0
19

In de eerste negen jaar van zijn profcarrière had Willem Janssen zo veel last van spanning dat hij voor een wedstrijd vaak letterlijk kotsend op de wc zat. Daar durfde hij niet over te praten. Janssen droeg het geheim al die tijd in stilte met zich mee, tot hij met prestatiecoach Joost Leenders aan de slag ging.

De oud-speler van VVV-Venlo, Roda JC, FC Twente en FC Utrecht (410 eredivisieduels) kreeg inzicht in het gedragsprobleem dat hem hinderde en leerde ermee omgaan. Zijn ervaringen uit zijn voetbaltijd neemt Janssen mee in zijn nieuwe rol van technisch manager van VVV-Venlo. Na een mooie, lange loopbaan als speler is hij sinds deze zomer werkzaam bij zijn oude club in Limburg. FC Utrecht wilde Janssen naast graag naast de technische man, Jordy Zuidam, zetten. De voormalig aanvoerder koos echter voor zijn oude liefde in Venlo.

“De voetballerij is een machowereld, maar er komt steeds meer ruimte om je kwetsbaarheden te tonen”, zegt de 36-jarige Janssen in Langs de Lijn En Omstreken. “Bijna elke club heeft tegenwoordig wel een mental coach of prestatiecoach.”

In zijn laatste profjaren probeerde Janssen als aanvoerder van FC Utrecht in de kleedkamer een sfeer te creëren waarin spelers open en kwetsbaar konden zijn. “Als je jezelf durft bloot te geven, kun je ook door anderen geholpen worden.”

“Naarmate ik ouder werd, ging ik meer observeren in de kleedkamer. Door met spelers te gaan praten heb ik wat voor ze kunnen betekenen.”

Die open en behulpzame houding kan voor Janssen in zijn nieuwe functie een belangrijke kwaliteit worden. “Ook nu ga ik in gesprek, als ik het idee hebt dat een speler tegen blokkades oploopt.”

Teamspeler

“Ik ben altijd een teamspeler geweest en dat ben ik nu als manager ook”, vertelt Janssen. “Van jongs af aan heb ik oog gehad voor groepsprocessen en groepsdynamiek. Hoe hoort een groep in elkaar te zitten? Dat soort dingen vind ik interessant.”

Zulke vraagstukken passen ook binnen het samenstellen van een selectie, een van Janssens belangrijkste taken. “Ik denk erover na welke karakters bij elkaar passen. Ik denk wel dat dat een kwaliteit is die me heel erg gaat helpen in dit vak.”

De resultaten tonen vooralsnog aan dat Janssen op de goede weg is. VVV won zijn eerste twee duels in de Keuken Kampioen Divisie. Zondag staat er weer een belangrijke testcase op het programma met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle.

Verwende voetballer

Toch is Janssen nog zoekende hoe hij zijn nieuwe functie het best kan invullen. “Als voetballer ben je gewend aan veel structuur. Er wordt precies verteld hoe laat de training begint en waar je moet zijn. Alles wordt voor je geregeld. Dat klinkt heel verwend, maar is ook de beste manier om goed te kunnen presteren.”

“Dat valt nu weg”, merkt de kersverse technisch manager. “Nu moet ik zelf mijn agenda indelen en zelf mijn weg zoeken. Er is niemand die je bij de hand neemt. Dat is heel anders dan mijn achttien jaar als voetballer.”

Terug naar FC Utrecht?

Janssen koos er bewust voor om in de luwte bij VVV het vak te leren. Dat had ook bij FC Utrecht gekund. Clubeigenaar Frans van Seumern voerde daar gesprekken over met de voormalige verdediger.

“Je bent al goed begonnen met punten te pakken bij VVV. Ik weet zeker dat je gaat slagen”, zegt Van Seumeren tegen Janssen. “Ik hoop je ooit terug te zien in de Galgenwaard.”

Janssen sluit een terugkeer bij de club waar hij negen jaar speelde, zeker niet uit. “Ik vind het belangrijk om uit te vinden of ik het vak van technisch manager leuk vind. VVV is daarvoor een heel goede omgeving om te beginnen.”

“FC Utrecht is echt een onderdeel van ons gezin geworden. We waren daar helemaal op onze plek”, zegt hij. “Dat gevoel zal niet slijten.”

Bron: nos.nl