Boadu steelt de show bij AZ: ‘Ik ben een spits met killersinstinct’

0
458

“Ik ben een spits met dreiging in de diepte en killersinstinct. Ik ben sterk aan de bal en heb best wel een goede techniek.” Myron Boadu zegt het met een kleine lach, maar ook zonder twijfel.

De in Amsterdam geboren spits van AZ is pas achttien jaar, maar heeft al genoeg meegemaakt om te weten waar zijn kwaliteiten liggen. En zijn verbeterpunten kent hij ook. “Ik wil nog meer aanwezig zijn in de kleine ruimtes, nog meer aanwezig zijn in de wedstrijd en nog meer kansen creëren.”

Vanavond (20.30 uur) staat hij met AZ tegenover het Belgische Antwerp voor een plaats in het hoofdtoernooi van de Europa League. “We hebben beelden van ze gezien. Het is een goede, fysieke ploeg. Maar ik vind dat we ze moeten kunnen pakken.”

Goals, assists en spelplezier

Als Boadu aan de bal komt, gebeurt er altijd wat. Zijn score na zeven wedstrijden is jaloersmakend: drie goals en vijf assists. Nog indrukwekkender is het spelplezier dat van hem afspat in de Alkmaarse voorhoede, tussen Oussama Idrissi en Calvin Stengs in.

Als 15-jarige mocht Boadu begin 2017 al mee op trainingskamp met het eerste elftal. Hij werd steevast in hogere elftallen geplaatst “om de noodzaak te creëren hard te werken”, legde hoofd jeugdopleiding Paul Brandenburg al eens uit. “De klasse droop ervanaf bij hem…”

Zo hoog als de verwachtingen waren, zo groot was de domper toen hij in 2017 een scheurtje in zijn meniscus opliep en daardoor lange tijd niet kon spelen. Vooral bij de aanvaller zelf. “Ik heb toen wel een traantje gelaten, maar bij mijn enkelblessure niet.”

Mentaal sterker

“Vorig jaar kwam ik terug. Dan doe je het leuk en raak je weer geblesseerd.” Een gebroken enkel, opgelopen al in de vijfde speelronde hield hem maanden aan de kant. Voor de tweede keer, zeventien jaar jong nog, moest Boadu een streep zetten door bijna een compleet seizoen.

“Mentaal ben ik zeker sterker geworden. In het begin was het moeilijk. Je moet helemaal alleen revalideren. Je ziet de groep lekker draaien en je denkt: daar had ik ook deel van uit kunnen maken. Dat is lastig, maar ik heb me er goed doorheen geworsteld.”

Op de vraag hoeveel de voetballiefhebber al gezien heeft van Boadu, volgt een korte stilte. “Ik denk zestig procent”, schat hij vervolgens. “Ik ben nog lang niet tevreden. Ik kan nog veel beter, ze gaan nog veel meer van me zien dit seizoen.”

Zijn kwaliteiten als meevoetballende spits zijn onmiskenbaar. “Op de Nederlandse velden zie je er wel een paar die dat ook kunnen. Misschien heeft Donyell Malen dezelfde speelstijl als ik, maar we zijn allebei anders. Hij lijkt niet op mij en ik lijk niet op hem.”

Mooi compliment

De 20-jarige PSV’er Malen werd deze week door bondscoach Ronald Koeman voor het eerst opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Volgens veel analisten verdiende ook Boadu een plek op de lijst, maar zijn naam ontbreekt vooralsnog.

“Je hoort het veel grote voetballers zeggen. Het is een mooi compliment”, zegt Boadu daags voor de bekendmaking van de voorselectie. “Maar ik ben er nog niet mee bezig. Als kleine jongen wil je daar graag spelen, maar het is nog niet aan de orde.”

Voorlopig moet de zoon van Ghanese ouders het doen met een plek in Jong Oranje. Hij prijkte voor het eerst op de voorlopige lijst die bondscoach Erwin van de Looi woensdag vrijgaf. Jong Oranje speelt volgende maand tegen Jong Cyprus in de kwalificatiereeks voor het EK van 2021.

Topclubs uit binnen- en buitenland probeerden Boadu jaren geleden al te verleiden, maar hij bleef AZ trouw. Afgelopen zomer verlengde de aanvaller zijn contract in Alkmaar tot 2023. Waar zijn toekomst ligt, houdt hem niet bezig.

Premier League

“Ik wil gewoon fit blijven. Veel spelen, veel goals maken en belangrijk zijn voor het team. Ik wil nog niet nadenken over de volgende stap. Ik voel me hier goed.”

Zijn droom uitspreken doet hij wel: “Natuurlijk heb ik mijn ambities. Als ik naar de Premier League kijk, wil ik daar op een dag ook spelen. Dat zijn doelen die ik wil behalen. En die ik voor mijn gevoel ga halen.”

Bron: nos.nl