Brugse fans weer beschuldigd van racisme: ‘Hele duel uitgescholden voor bruine aap’

0
217

“Mijn staf, mijn spelers en ikzelf zijn de hele wedstrijd uitgescholden. Bruine aap en wat dan ook. Dat zijn dingen… ik heb het er moeilijk mee.” Anderlecht-trainer Vincent Kompany oogde aangeslagen na de topper bij en tegen Club Brugge. In Brugge klinken sussende woorden, maar het is niet voor het eerst dat de club in opspraak is.

Zo lieflijk als Brugge oogt, zo vuil kan het er soms aan toegaan bij de grootste club van de stad. In oktober sloegen fans van Club Brugge nog een Belgische supporter van Manchester City het ziekenhuis in. De man belandde in een coma en zweefde drie weken op het randje van de dood.

‘Meest racistische club van België’

Ook racisme is een hardnekkig probleem op de tribunes van het Jan Breydelstadion. In augustus postte Kévin Denkey, spits van stadsgenoot Cercle Brugge, op Instagram dat fans van Club in de derby “aap” naar hem hadden geroepen.

“Club Brugge heeft samen met Beerschot de meest racistische tribunes van België, dat is bekend”, weet Hans Vandeweghe, columnist van de Vlaamse krant De Morgen.

Vandeweghe noemt in Langs de Lijn de overwegend witte tribunes als mogelijke oorzaak. “Club Brugge speelt in West-Vlaanderen, waar heel weinig migranten zijn. Bovendien komen hun fans ook van het Vlaamse platteland, meestal niet uit steden. Blijkbaar hebben die mensen problemen met mensen van een andere kleur of nationaliteit.”

Eind oktober klonk minutenlang “Al wie niet springt, dat is een Jood”, na de winnende treffer van Club Brugge-spits Bas Dost tegen Sint-Truiden. Gezang dat door velen als antisemitisme wordt gezien en dat vaker klonk. Onder meer tijdens de viering van de Belgische titel in mei, toen Noa Lang vrolijk “Liever dood dan Sporting-jood” meeblèrde.

Halfslachtige statements

Club Brugge bracht zondagmiddag een statement naar buiten, waarin de club zei elke vorm van racisme ten strengste te veroordelen. De club noemde Kompany niet, maar plaatste wel een foto van de Anderlecht-trainer bij het bericht.

De trainer van Club Brugge, Philippe Clement, liet zich vergelijkbaar uit, maar zei ook niets gehoord te hebben. Woorden die min of meer geëchood werden door de burgemeester van Brugge. “Ik heb op geen enkel moment gehoord dat racistische uitspraken werden geroepen aan het adres van Vincent Kompany.”

Het is het soort halfslachtigheid waarin men in Brugge – en grote delen van de voetbalwereld – uitblinkt. “Het is geen foute club, maar ze hebben een heel groot deel foute fans en daar durven ze niet tegenin te gaan”, constateert columnist Vandeweghe.

‘F*ck jullie met jullie hashtags’

De organisator van de Belgische competitie bracht eveneens een algemeen bericht naar buiten, waarin noch Club Brugge noch Kompany werd genoemd. Belgisch international Romelu Lukaku, die zijn loopbaan bij Anderlecht begon, riep de Pro League daarop op nu eens serieuze actie te ondernemen.

“Dat een icoon als Vincent Kompany wordt uitgescholden voor zijn huidskleur… Genoeg is genoeg! F*ck jullie met jullie hashtags, onderneem nu eens echt actie. This is some BS!!!”, schreef Lukaku op Instagram.

Maar of dat ook gaat gebeuren? De scheidsrechter en wedstrijddelegatie van de Belgische bond zouden net als Clement en de Brugse burgemeester niets gehoord hebben. Vandeweghe: “Als Kompany iets zegt… hij staat boven alle verdenking. Maar je leest toch op fora: zijn daar wel bewijzen van?”

Bron: nos.nl