‘Buitenaardse tijd’ voor gouden teamsprinters: ‘Kom maar op, 2020’

0
480

Blijdschap, maar ook ongeloof was zichtbaar bij de Nederlandse baanwielrenners nadat zij de concurrentie tijdens de openingsdag van de WK in Polen hadden gedeclasseerd op de teamsprint. “Kom maar op 2020”, zei Harrie Lavreysen,verwijzend naar de Olympische Spelen van Tokio, volgend jaar augustus.

Geen enkel land kwam ook maar in de buurt van het Nederlandse viertal, dat op dit moment op eenzame hoogte staat. Dat werd onderstreept door de tijd in de finale (41,923), die een halve seconde sneller was dan de winnende tijd van de Britse ploeg bij de Spelen van 2016 in Rio.

Na afloop stond het kwartet stralend en vol zelfvertrouwen voor de camera. De een noemde het “buitenaards”, de ander “absurd”.

“We wisten wel dat we hard zouden kunnen gaan, maar hier hadden we nooit op gerekend”, zei Jeffrey Hoogland, die zich er ongetwijfeld van bewust is dat de verwachtingen in aanloop naar Tokio hooggespannen zullen zijn.

“We zijn een nieuwe fiets aan het ontwikkelen die veelbelovend is. Dan zullen we echt nóg sneller zijn”, aldus Hoogland met veel zelfvertrouwen.

“Een klasse apart”, noemde een trotse bondscoach Hugo Haak het optreden van zijn ploeg. “De druk was echt torenhoog vandaag. En dan rijden ze de tijd die in mijn ogen de winnende tijd zou zijn in Tokio. Dat is echt ongekend.”

Haak is pas een paar maanden in dienst van de Nederlandse wielerunie KNWU. “In oktober werd ik in het diepe gegooid en dit zijn pas mijn eerste WK als coach. Ik kan me geen betere start wensen”, aldus Haak.

Het geheim van de ploeg? “Ik denk dat het echt door het trainingsniveau komt. We hebben acht jongens van wereldniveau en die stuwen elkaar naar grote hoogte. En ontzettend veel talent en een goede chemie onderling.”

Bron: nos.nl