Buitenlandse kranten lyrisch: ‘Ajax scheurde Real aan stukken’

0
341

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland heeft de 4-1 overwinning waarmee Ajax dinsdagavond een einde maakte aan de heerschappij van Real Madrid in de Champions League diepe indruk gemaakt.

“Ajax neemt Real Madrid de kroon af”, kopt de Spaanse krant Marca. “De bezoekers waren technisch en tactisch superieur in een adembenemende vertoning van voetbal dat deed terugdenken aan de dominante Ajax-teams van de vroege jaren 90.”

Uitgeschakeld in de Spaanse beker, kansloos in de competitie en nu uitgeschakeld in de Champions League. Allemaal na thuisnederlagen. Volgens El País zijn door het vertrek van doelpuntenmachine Cristiano Ronaldo de tekortkomingen van ‘de Koninklijke’ pijnlijk bloot komen te liggen.

De successen in de Champions League “hebben de afgelopen jaren gediend als een doek, op de schouders van CR, waarmee de structurele problemen werden gecamoufleerd die de ploeg zo vaak voortijdig uit andere competities verwijderden.”

Het jeugdige Ajax liet het grote Real Madrid dan ook met “een buitengewoon gevoel van hulpeloosheid” achter.

Wat de uitschakeling voor Real nog pijnlijker maakte volgens dagblad AS, is dat Ajax weliswaar uitstekend speelde, maar niet de ploeg van de jaren 70 is. Of zelfs maar koploper in een tweederangs competitie als de eredivisie. De rapportcijfers voor de Spaanse vedetten zijn dan ook niet mals.

Ook in Engeland maakte het optreden van Ajax veel indruk. De uitslag in Madrid verdrong de overwinning van Tottenham Hotspur zelfs als opening van de meeste sportkaterns.

“Ajax kwam en scheurde ze aan stukken met vier doelpunten, het ene nog indrukwekkender dan het andere”, omschrijft The Guardian de uitschakeling van de titelhouder.

“Dit is na 1973 en 1995 de derde keer dat Ajax in deze competitie in Madrid heeft gewonnen. De vorige twee keer wonnen ze de Europa Cup. Weinigen zullen dat nu verwachten, maar op basis van dit optreden is die romantische gedachte misschien nog niet eens zo gek.”

De BBC prijst het spel van Tadic, die vier jaar in de Premier League speelde. De Serviër gaf de assist bij de eerste twee goals en maakte zelf de derde. Hij was volgens de Britse publieke omroep “bijna onherkenbaar van zijn dagen bij Southampton”.

Bron: nos.nl