Carapaz kraakt Roglic op Angliru en herovert rood, ritzege Carthy

0
116

Richard Carapaz heeft de leiding heroverd in de Ronde van Spanje. In de korte, maar hevige bergrit van La Pola Llaviana naar de gevreesde Angliru reed de Ecuadoriaan zijn rivaal Primoz Roglic op de steilste stroken uit het wiel en nam zo de rode trui weer over. Het verschil was echter slechts tien seconden, waardoor de Sloveen nog altijd de beste papieren heeft voor de eindzege.

Hugh Carthy profiteerde van de aanval van Carapaz, werd de eerste Britse ritwinnaar op de befaamde berg en klom bovendien naar de derde plek in het klassement.

Tot 3,5 km van de streep leek er niets aan de hand voor de klassementsleider. Een groep van oorspronkelijk 20 renners reed een groot deel van de dag voorop. Onder hen de jonge Nederlander Julius van den Berg (EF Education) en Guillaume Martin, die weer een sloot punten voor zijn bergtrui pakte.

Ook Cameron Wurf, de onverwoestbare helper van Richard Carapaz, zat mee en zorgde zo dat Ineos geen kopwerk hoefde te doen in de achtergrond. Maar ook Jumbo-Visma kon de benen sparen, want het was Movistar dat de koers in handen nam achter de kopgroep.

Toen Andrey Amador, normaal gesproken de laatste helper van Carapaz bergop, onderuitging in de gladde afdaling van de Alto de Mozqueta leek het tij voor de Ecuadoriaan te keren.

Op karakter

Aan de voet van Alto de Cordal, de voorlaatste beklimming van de dag, was de marge van de kopgroep al geslonken tot 45 seconden en spatte de kopgroep uit elkaar. Mattia Cattaneo en Luis Leon Sánchez bleken de sterksten in de kopgroep, al wist Guillaume Martin op karakter nog terug te keren en zijn voorsprong in het bergklassement uit te breiden tot 51 punten.

Het spektakel vond achter hun rug plaats, waar Chris Froome met Carapaz in het wiel opeens een versnelling plaatste. Veel indruk maakte de aanval niet, want Robert Gesink reed het gat moeiteloos dicht.

Aan de voet van ‘Het beest van Asturië’ (13,2 km à 9,4%,met stukken van 23%) werden de vluchters een voor een in de kraag gevat en kon de finale van de 109 kilometer lange etappe beginnen.

De Angliru, die pas voor de editie van 1999 geasfalteerd werd, werd pas voor de achtste keer beklommen. Bij twee van die edities – in 2011 en 2017 – eindigde Wout Poels als tweede en ook nu handhaafde hij zich van voren.

Het spektakel liet echter op zich wachten. Jumbo-Visma hanteerde met zijn meesterknechten Gesink en Vingegaard een strak tempo en hield zo de groep met de topfavorieten in een wurggreep.

Zes kilometer onder de top was de groep uitgedund tot tien man: Roglic, Vingegaard, Kuss, Carapaz, Mas, Dan Martin, Woods, Carthy, Vlasov en Poels. Soler (zesde), Grossschartner (zevende) en Valverde (achtste) misten daar al de boot.

Poels was vervolgens de eerste die moest lossen, al weigerde hij lang om op te geven. Daarna was Carapaz de man in het laatste wiel, maar de Ecuadoriaan speelde mogelijk verstoppertje.

Op de steilste stukken was het echter ieder voor zich, nadat Enric Mas een demarrage had geplaatst. Roglic kon niet volgen, maar dat leek niet zo erg omdat ook concurrent Carapaz niet zo’n beste indruk maakte.

Daarna begonnen Roglic en Carapaz te pokeren: de twee lieten Vlasov en Carthy (vierde op 0.58) zelfs vertrekken, maar dat duo kwam niet ver.

Aanval Carapaz, Roglic kraakt

Op de Cueña Les Cabres (de steilste stroken van 23,5 procent) opende Carapaz de aanval. Hij overbrugde het gat met Mas en kreeg even later gezelschap van Carthy. Roglic moest passen, zocht het wiel van ploegmaat Kuss, maar zag het verschil met zijn concurrent meter voor meter groeien.

De ontketende Carapaz reed zo hard hij kon, met Mas en Carthy in het wiel. Een kilometer onder de top ging de Brit ervandoor, boekte zo de mooiste overwinning in zijn loopbaan en is nu ook de nummer drie in het klassement op 32 seconden van de nieuwe leider.

Die nieuwe leider is Carapaz, die in gezelschap van Mas en Vlasov vierde werd op 16 seconden. Roglic kraakte en zwoegde, maar hield de schade beperkt. Hij eindigde slechts 10 seconden achter Carapaz. Met het oog op de tijdrit van dinsdag zal de Sloveen wellicht niet eens ontevreden zijn met dat resultaat.

Wout Poels eindigde als achtste en staat nu zesde in het klassement.

Bron: nos.nl