Chaos rondom CL-finale kwam door falende organisatie, blijkt uit onderzoek

0
84

De chaos rond de Champions League-finale in Parijs tussen Real Madrid en Liverpool (1-0) is veroorzaakt door een “disfunctionerende organisatie op alle niveaus”. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Franse senaat.

Voorafgaand aan de finale in het Stade de France, vandaag 46 dagen geleden, ontstond er chaos. Supporters zonder kaartje probeerden het stadion binnen te dringen, waarop de politie traangas inzette, ook tegen fans mét een kaartje.

Door de ongeregeldheden begon de wedstrijd met ruim een halfuur vertraging. Er werden meer dan honderd mensen gearresteerd en 230 personen raakten gewond. De Franse autoriteiten gaven aanvankelijk de fans van Liverpool de schuld.

Staking in openbaar vervoer

Dat was onterecht, zo blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek. “Het disfunctioneren gebeurde op alle niveaus, niet alleen tijdens en kort voor de wedstrijd, maar ook in de voorbereiding.”

“Er was sprake van een gebrek aan coördinatie tussen de diverse betrokken diensten”, vertelt Laurent Lafon, voorzitter van de onderzoekscommissie. De politie en beveiliging van het stadion bleken niet geanticipeerd te hebben op een staking in het openbaar vervoer.

“Een van de punten waarop het misging was dat er niet geanticipeerd is op een vervoersstaking, waardoor fans op andere manieren dan voorzien bij het stadion arriveerden”, aldus Lafon. Ook waren beveiligers en agenten niet goed geïnstrueerd en leidden controleposten voor opstoppingen.

De onderzoekers weerlegden daarmee eerdere suggesties van onder meer de Franse minister Gerald Darmanin, die een grootscheepse fraude met toegangskaartjes als voornaamste oorzaak had genoemd en nadrukkelijk naar de Engelse fans wees als boosdoeners. “Dat kan zeker niet als een van de hoofdoorzaken worden genoemd voor de incidenten”, aldus Lafon.

Bron: nos.nl