Clement gunt Roglic en zijn team champagne: ‘Dit in 2015 al uitgesproken’

0
138

Met een dramatische ondergang in de Tour de France en een glorieuze victorie in de Vuelta a España is het wielerseizoen voor Primoz Roglic een achtbaan van emoties geworden. NOS-wieleranalist Stef Clement vermoedt dat de kopman van Jumbo-Visma tijd nodig zal hebben om alles te verwerken.

“Er is met die jongen zoveel gebeurd in vier maanden tijd, ik denk niet dat hij de tijd heeft gehad om dat te beseffen”, zegt Clement

Door de coronacrisis zat ook het wielerpeloton deze zomer lang in de wachtkamer. Pas in augustus kon weer gefietst worden, met als gevolg dat alle grote wedstrijden in een relatief kort tijdsbestek werden verreden. En overal waar Roglic zich meldde, streed hij mee in de frontlinie. Dramatiek en heroïek wisselden elkaar daarbij in rap tempo af.

Na een bijna drie weken durende machtsdemonstratie in de Tour de France ontfutselde landgenoot Tadej Pogacar hem op de voorlaatste dag tot ieders verrassing de gele trui, in Luik-Bastenaken-Luik kaapte hij zelf de zege weg voor de neus van de te vroeg juichende Julian Alaphilippe en in de Ronde van Spanje moest hij een paar inzinkingen overwinnen en venijnige aanvallen van concurrenten afslaan alvorens toch als glorieuze winnaar Madrid te bereiken.

Het zijn ervaringen die een renner niet in de kouwe kleren gaan zitten, weet Clement. “Hij is nog niet zolang wielrenner, maar al heel lang topsporter”, zegt de NOS-analist. “Vanaf de start moet je proberen te controleren wat er te controleren valt en het vooral bij jezelf houden. Dat heeft Roglic heel knap gedaan.”

‘Zegt wat over de organisatie’

Zijn ploeg, Jumbo-Visma, heeft volgens Clement alle reden om de champagneflessen te ontkurken. “Ze hebben Strade Bianche, Milaan-Sanremo (beide keren Wout van Aert, red.) en Luik-Bastenaken-Luik gewonnen, zijn tweede geworden in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Vlaanderen en nu de winst in de Vuelta.”

Clement: “Ze hebben eind 2015 uitgesproken dat ze in 2020 écht wilden meedoen in grote wedstrijden. En ze hebben het voor elkaar gekregen, dat zegt wat over de organisatie.”

Bron: nos.nl