Clement met Stam terug bij Ajax: ‘Als ik scoor, heb ik wel een probleempje’

0
342

“Er kan eindelijk weer eens over voetbalzaken gesproken worden rondom Ajax-PEC Zwolle, hè”, grapt Pelle Clement, verwijzend naar de ophef rondom de verplaatsing van het duel.

Vanavond, om 18.30 uur al, gaat er dan echt gevoetbald worden. Het is bij voorbaat al een bijzonder duel voor hem. Voor het eerst in zijn carrière speelt voormalig Ajacied Clement tegen zijn oude club.

Ook voor PEC-trainer Jaap Stam is het zijn eerste weerzien met Ajax, nadat hij de club in 2016 als coach van Jong Ajax had verlaten. En de wedstrijd is precies een week na de bekendmaking dat Stam volgend seizoen de trainer van Feyenoord is.

Stam-kenner

Als iemand kan vertellen of de trainer daar klaar voor is, dan is het Clement wel. De twee werkten met elkaar samen bij achtereenvolgens Jong Ajax, Reading en nu bij PEC, de drie clubs waar Stam tot nu toe als trainer heeft gewerkt.

“Bij alle clubs heb ik nog nooit iemand gehoord die hem geen goede trainer vindt”, vertelt Clement. “Toen ik de jongens van Reading vertelde dat ik weer bij Jaap ging spelen, vertelden ze mij dat ze dat eigenlijk ook wel wilden. Dat geeft wel aan wat voor indruk hij achterlaat op spelers.”

Stam haalde Clement van Jong Ajax naar Reading en heeft hem vervolgens vanuit Engeland weer naar PEC gehaald, waar ze sinds de winterstop herenigd zijn. Waar er in Nederland nog geen duidelijk beeld is van de trainer Stam, heeft Clement dat wel.

“Hij kan goed doseren in zijn speelstijl. Daarmee bedoel ik dat hij niet naïef is. Natuurlijk wil hij verzorgd en aanvallend voetbal spelen, maar hij overdrijft het niet. Je kunt ook breien om het breien, maar dat is niet zijn manier”, weet Clement.

Duidelijk

Wat hem verder aan Stam opvalt, is dat de voormalig topverdediger altijd duidelijk is. “Hij kan het goed overbrengen op een groep. Er staat natuurlijk wel iemand. Al is het dan nog wel belangrijk dat er nuttige informatie uitkomt, anders prik je daar zo doorheen.”

Van de trainer Stam hoef je volgens Clement niet constant een arm om je heen te verwachten. Hij noemt hem een ‘no-nonsense-figuur’ die elke dag opnieuw bezig is om beter te worden.

“Als ik hem nu vergelijk met de tijd bij Jong Ajax, heeft hij zich vooral op tactisch gebied verder ontwikkeld. Hij leest het spel beter en kan meerdere tactieken toepassen tijdens de wedstrijd. Daar is hij ook meer mee bezig dan toen.”

Zoals gezegd is het duel in de Johan Cruijff Arena speciaal voor de 22-jarige Clement. Een Amsterdammer, opgegroeid op sportcomplex De Toekomst, was jarenlang drager van het witte shirt met de rode baan in het midden.

Hij kwam tot vier duels voor het eerste van Ajax, voordat hij Stam achternaging naar Reading. Nu is hij terug in de eredivisie. Bij Zwolle, op een kleine anderhalf uur rijden van zijn woonplaats Amsterdam.

Appje van De Jong

“Al mijn vrienden en familieleden zijn voor Ajax. Er werd mij al medegedeeld dat ik het niet moest wagen om er eentje in te schoppen in de Arena. Als ik de winnende maak, heb ik wel even een probleempje. Er zitten fanatieke fans bij, haha.”

Om daaraan toe te voegen: “Maar zonder dollen, ik ben natuurlijk alleen met PEC en mezelf bezig. Dat is het belangrijkst, de rest telt dan even niet. We moeten als team proberen het Ajax lastig te maken en als ik kan scoren, dan doe ik dat.”

Bij Jong Ajax speelde hij samen met Noussair Mazraoui en Frenkie de Jong, twee jongens met wie hij nog altijd contact heeft. “Later in de voetballerij ben je echt collega’s, die komen en gaan. Maar zeker op die leeftijd schep je een band.”

Vlak voor het gesprek heeft Clement nog een appje ontvangen van De Jong. “Hij vroeg hoe het met me ging. Ik moet nog antwoorden. Als-ie probeert te onderhandelen, gaat-ie niet ver komen, haha…”

Bron: nos.nl