Coronacrisis of niet, VVV timmert aan de weg richting nieuwe seizoen

0
61

Het zijn onzekere tijden voor veel voetbalclubs. Vanwege de coronapandemie is het de vraag hoe de aankomende transferperiode eruit gaat zien en hoe de clubs er na de crisis financieel voorstaan. Reden voor de meeste directeuren om voorlopig de hand op de knip te houden.

Toch is er één eredivisieclub die deze periode de ene na de andere nieuwe speler of contractverlenging presenteert: VVV-Venlo. Coronacrisis of niet.

Technisch directeur Stan Valckx wist al drie nieuwe spelers te halen, en dan moet de transferperiode nog beginnen. Lukas Schmitz (Wolfsberger AC), Guus Hupperts (Sporting Lokeren) en Jafar Arias (FC Emmen) kwamen recent allemaal transfervrij naar Limburg en tekenden een (meerjarig) contract.

Gelmi, Kum en De Koning

Daarnaast nam VVV verdediger Roy Gelmi definitief over van het Zwitserse FC Thun en verlengde de club het contract van routinier Christian Kum met een jaar. Ook werd ervoor gezorgd dat trainer Hans de Koning komend seizoen op de bank zit bij de club die overstapt van kunstgras naar natuurgras.

De 60-jarige De Koning volgde begin dit jaar de in november ontslagen Robert Maaskant op. Onder leiding van De Koning bleef VVV in de eerste zeven wedstrijden na de winterstop ongeslagen en klom de club op naar de veilige dertiende plaats.

Valckx: “Natuurlijk zitten wij ook in het coronagebied, maar de wereld draait door. Voor ons was het goed dat de competitie werd afgerond. Zo konden wij doorpakken.”

Toch moet ook VVV op de financiën letten. “Met veel transfers waren we al bezig vóór de coronacrisis. Deze hebben we nu afgerond. Maar vanwege de huidige situatie hebben wij ook zeker onze budgetten moeten aanpassen. Normaal hebben we zo’n 20 of 21 contractspelers, dat zullen er komend jaar 17 zijn. Aangevuld met talenten”, aldus Valckx.

Transfervrij

Bijna alle spelers komen transfervrij naar Venlo of worden gehuurd. “In de vier, vijf jaar dat ik hier nu werk, heb ik geloof ik maar één speler gekocht. We proberen kwaliteit te zoeken op de transfervrije markt. Die is er echt wel. Vooral de Duitse markt is belangrijk voor ons”, aldus Valckx. “Maar geen enkele speler komt voor het geld naar Venlo.”

“Met onze begrotingen zijn we er wel vanuit gegaan dat we redelijk snel weer met publiek kunnen spelen. Anders gaat de selectie er echt anders uitzien.”

Tegenover de aankopen staat het vertrek van de Brit Lee Cattermole, wiens contract niet werd verlengd. Ook de van Watford gehuurde Jerome Sincair zal terugkeren naar Engeland.

Meer aankopen

Klaar op de transfermarkt zijn ze voorlopig nog niet in Venlo. VVV graag aanvaller Vito van Crooy terughalen naar Noord-Limburg. De 24-jarige Van Crooy verruilde in 2018 VVV voor PEC Zwolle, waar hij dit seizoen 16 wedstrijden speelde. Van Crooy heeft nog een contract tot medio 2022 in Zwolle.

Daarnaast hoopt VVV op nog een oude bekende. Moreno Rutten zou al gesprekken gevoerd hebben met de club die hij vorig jaar zomer verliet voor Crotone uit de Italiaanse Serie B. Zijn contract bij de Zuid-Italiaanse club werd ontbonden.

Valckx: “Er gaan nog wel wat dingen gebeuren, maar het zal snel rustiger gaan worden.”

Bron: nos.nl