De Kleijn eerste Nederlandse winnaar van Milaan-Turijn, de oudste klassieker ter wereld

0
4

Arvid de Kleijn heeft de 104de editie gewonnen van Milaan-Turijn, de oudste wielerklassieker ter wereld. De 28-jarige sprinter troefde Fernando Gaviria af in de sprint en boekte zo zijn grootste zege ooit. Casper van Uden, de jonge sprinter van DSM, werd derde.

De Kleijn is de eerste Nederlandse winnaar van de klassieker. Voor zijn ploeg Tudor, de Zwitserse procontinentale formatie van Fabian Cancellara, is het bovendien de eerste zege op het hoogste niveau.

“Ik voel me geweldig”, zei de stralende De Kleijn na afloop. De ploeg heeft me geweldig in een goede positie gebracht. Toen we door de laatste bocht kwamen, wist ik dat ik ging winnen. Waanzinnig!”

In de lange historie van Milaan-Turijn hebben al veel grote namen een plek gekregen op de erelijst. In de laatste tien jaar wonnen onder anderen Alberto Contador, Miguel Ángel López, Rigoberto Urán, Thibaut Pinot en Primoz Roglic.

In die edities kende Milaan-Turijn een finish op de klim naar Superga, maar met het oog op Milaan-Sanremo kiest de organisatie de laatste jaren steeds vaker voor een vlakke aankomst. Zo kon Mark Cavendish vorig jaar de opvolger worden van Roglic.

Met De Kleijn, Van Uden, Marijn van den Berg (EF Education) en Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) waren er dit jaar veel Nederlandse troeven opgestapt voor de grotendeels vlakke koers van 192 kilometer.

Maar ook Biniam Girmay (Intermarché-Circus-Wanty), Jordi Meeus (Bora-hansgrohe), Nacer Bouhanni (Arkéa) en Cavendish hadden hun zinnen gezet op de zege.

Val Groenewegen

Op een kilometer of zeven van de streep leek de koers voorbij voor Groenewegen, toen hij betrokken was bij een valpartij op een rotonde. De sprinter sprong snel weer op de fiets, maar verspeelde veel energie om terug te keren in het op hol geslagen peloton.

De laatste anderhalve kilometer nam DSM de kop voor Van Uden, gevolgd door landgenoten De Kleijn en toch ook al Groenewegen. Dankzij goed loodswerk van Maikel Zijlaard ging De Kleijn als eerste door de laatste bocht en hij stond die plek niet meer af.

Gaviria kwam nog wel snel opzetten, maar kreeg van De Kleijn – die wel wat van zijn lijn afweek – niet de ruimte om te passeren. Groenewegen moest genoegen nemen met de tiende plaats.

De 28-jarige De Kleijn is (semi-)prof sinds 2015, maar reed nog nooit bij een WorldTour-formatie. Hij heeft zes profzeges op zijn palmares, waarvan de Druivenkoers (2019) en een rit in de Vierdaagse van Duinkerken tot nu toe de meest aansprekende waren.

Die zeges vallen echter in het niet bij zijn triomf in Milaan-Turijn.

Bron: nos.nl