‘De meeste fans zien het nog steeds in Memphis Depay zitten’

0
375

Nederland heeft Studio Voetbal, Veronica Inside en Rondo. Maar ook in Frankrijk wordt er aan verschillende televisietafels uitvoerig over voetbal gesproken. Het belangrijkste gespreksthema van de laatste dagen: haalt Memphis Depay de 24 uur zonder goals?

“Hij staat nu namelijk al 1.368 minuten droog. Nog 72 minuten en dan heeft Depay alles bij elkaar een dag op het veld gestaan zonder te scoren”, legt Hervé Penot uit. Hij volgt Olympique Lyonnais op de voet namens de gerenommeerde sportkrant L’Équipe.

Zelfvertrouwen verdampt

Dat Depay sinds zijn laatste doelpunt op 10 november al zeventien wedstrijden in het shirt van Lyon het net niet heeft kunnen vinden, is volgens Penot niet diens enige probleem. “Je kan ook goed spelen zonder te scoren, maar dat is niet het geval. Depay speelt al een tijdje heel erg slecht.”

De Franse journalist wijt dat aan een gebrek aan zelfvertrouwen bij de Oranje-international. “En dat is zeker voor een speler als Depay heel erg belangrijk. Hij straalde altijd vertrouwen uit, maar nu zie je aan hem dat deze situatie hem raakt.”

Die prestatiecurve valt niet te rijmen met de ambities van Depay. Het liefst maakt de aanvaller zo snel mogelijk de overstap naar een club van het kaliber Barcelona of Real Madrid. En daar maakt hij geen geheim van.

Enorme flop

“Onlangs heeft hij wéér gezegd dat hij naar een club uit de Europese topvijf wil. Dat is natuurlijk niet handig”, lacht Penot. “Maar in de Champions League kreeg Depay tegen Barcelona de kans om te bewijzen dat hij dat niveau aankan. Dat werd een enorme flop.”

Na dat duel maakte oud-voetballer Christophe Dugarry als analist op de nationale televisie compleet gehakt van Depay. “Jij bent het niet waard om voor Lyon te spelen”, sneerde hij naar de Nederlander.

Ook in de kranten kreeg Depay er flink van langs. L’Equipe en France Football beoordeelden zijn optreden met een 3.

Toch staat Depay er nog behoorlijk goed op bij de achterban. Penot: “De meeste fans zien het nog steeds in hem zitten. En ook de clubpresident houdt van Depay.”

Barst

In die liefde lijkt nu toch een behoorlijke barst te zijn gekomen, getuige een tweet van president Jean-Michel Aulas, die de wereld inslingerde dat “sommige spelers minder moeten praten over grotere clubs en meer moeten presteren”.

Penot meent echter dat Aulas zijn woede niet op Depay richtte, maar op Tanguy Ndombele, de middenvelder die schermt met de interesse van onder andere Juventus en Manchester City.

“Maar ook van Depay verwachten de fans en de president meer dan wat hij nu laat zien. Hij verdient een enorm salaris en is samen met Nabil Fekir de grote ster van de club. Die status maakt hij niet waar.”

Geliefd

De laatste twee competitieduels begon Depay zelfs op de bank. Om vervolgens als invaller een strafschop te missen tegen AS Monaco. “Maar hij speelde die wedstrijd wel weer redelijk. Bovendien was zijn houding goed. Aan zijn instelling ligt het niet.”

Ook zijn teamgenoten prijzen Depay vanwege zijn werklust. “Voor de buitenwereld is hij soms moeilijk te doorgronden, maar hij ligt goed in de groep. Hij is geliefd bij zijn medespelers.”

Woensdag al kan Depay in het bekerduel met Caen de pijnlijke barrière van 24 uur zonder doelpunten slechten. In deze vorm lijkt die mijlpaal welhaast onvermijdelijk, maar Penot denkt dat Depays zwakte nu ook zomaar eens zijn kracht zou kunnen zijn.

“Het grootste probleem van Depay is dat hij wisselvallig is. Maar dat betekent dat hij in deze vorm dus ook ineens weer eens een goede wedstrijd kan spelen. En wie weet is zijn zelfvertrouwen dan ook ineens weer helemaal terug.”