‘De uitdaging voor Zidane bij Real Madrid is nu veel groter’

0
322

“Ik ben terug omdat ik echt van deze club houd.” Het waren maandagmiddag de woorden van Zinédine Zidane, uitgesproken nadat hij opnieuw was aangesteld als trainer van Real Madrid.

Ruim tien maanden na zijn laatste wedstrijd zal hij vandaag weer voor het eerst te zien zijn op het trainingscomplex in Madrid. Hard gewerkt wordt er nog niet; de kersvers aangestelde oefenmeester heeft de selectie van Real een middag vrijaf gegeven en gaat woensdag voor het eerst aan de slag.

“Het is zeker wel verrassend dat Zidane terug is. Helemaal omdat hij net weg was”, reageert correspondent Edwin Winkels vanuit Spanje, waar de kranten over elkaar heen buitelen met loftuitingen en optimistische vooruitblikken.

Verrassend

“Hij leek ook niet blij om weg te gaan en het was vrij plotseling. Er leek wat meer aan de hand tussen hem en voorzitter Florentino Pérez. Ze hadden wat onenigheid over de sportieve planning van de club.”

Ook NOS-commentator Arno Vermeulen was verrast door de keuze. “Als je afscheid neemt met je gezonde verstand en zo snel alweer terugkeert, is dat wel verrassend ja. Maar ik snap wel dat ze hem gebeld hebben. Hij heeft het natuurlijk hartstikke goed gedaan door met name drie keer de Champions League te winnen.”

Na het verlies tegen FC Barcelona in de competitie en de beker en de sensationele uitschakeling in de Champions League door Ajax is Real Madrid op alle fronten al uitgeschakeld. Iets waarvoor Zidane na afloop van het vorige seizoen al waarschuwde.

“Zidane had dit voorspeld”, weet Winkels. “Hij had afgelopen zomer al gezegd dat er meer geïnvesteerd moest worden. Pérez was het toen niet met hem eens en Zidane vertrok. Maar Pérez zal nu ook wel doorhebben dat er iets moet gebeuren. Dat zal Zidane ook hebben afgedwongen bij de onderhandelingen.” Zo zou Zidane honderden miljoenen euro’s tot zijn beschikking krijgen om te spenderen.

Pérez bepaalt, Zidane nu ook

De terugkomst van de Fransman bewijst dus ook direct zijn grote gelijk. Niet vaak zal Pérez zo op zijn plaats zijn gezet. De excentrieke voorzitter bepaalt het liefst alles rond de club en bemoeit zich overal mee. Dat zal Zidane niet altijd accepteren. Ook hij wil wat in de melk te brokkelen hebben. En daar zal de voormalig Wereldvoetballer van het jaar nu al mee beginnen.

Winkels: “Dit seizoen is geliquideerd, de uitschakelingen zijn daar. Dus iedereen kijkt vooruit. Ook Zidane. Mocht hij nog in de buurt komen van Barcelona, dan is hij toch weer een held. Ze begonnen bij Real al te vrezen voor een plaats in de Champions League. Dat zal nu de simpele opdracht zijn. Minimaal vierde worden en de Champions League gewoon halen.”

Vermeulen denkt dat deze tweede periode heel anders gaat worden voor Zidane dan zijn eerste. “Zijn situatie nu is veel moeilijker. De uitdaging is nu veel groter”, voorziet hij.

“Toen hij de eerste keer kwam, stond het hele elftal er eigenlijk al. Er zijn toen niet echt grote veranderingen geweest. Dat is nu wel anders. Ronaldo is natuurlijk weg. Het succes is minder en het elftal is ook een beetje aan het verslonzen. Hij moet eigenlijk aan een ander elftal gaan bouwen. En het duurt soms even voordat een ploeg vernieuwd is. Maar Real neemt nooit genoegen met het tweede plan. Dus ik weet niet of hij die tijd krijgt.”

Transfers

Het belooft dus een drukke zomer te worden in Madrid. Waar in het verleden grote namen voor veel geld naar de Spaanse hoofdstad trokken, dateert de laatste grote aankoop alweer uit 2014. Toen kwam WK-topscorer James Rodríguez voor 75 miljoen euro over van AS Monaco.

“Ze zijn er de afgelopen jaren niet in geslaagd om grote namen aan te trekken”, legt Winkels verder uit. “Een paar keer grepen ze mis, zoals bij Kylian Mbappé. Pérez is ook meer bezig geweest met investeringen in het stadion.”

In de media, zowel in Spanje als daarbuiten, circuleren de namen van de Belg Eden Hazard, nu nog spelend bij Chelsea, en de Deen Christian Eriksen (Tottenham Hotspur) als nieuwe sterren aan het Madrileense firmament. Mbappé zou ook nog steeds op het ljistje staan, evenals Neymar. Daartegenover zou wel eens het vertrek van Gareth Bale en Luka Modric kunnen staan.

“Onder Zidane zal er echt wel wat veranderen”, aldus Winkels. “Als er spelers binnenkomen, moeten er ook spelers weg. Bale zit nu bijvoorbeeld op de schopstoel. Het is de vraag hoe hij daarmee omgaat.”

Vermeulen sluit af: “Er moet iets fris in het elftal komen. Dus het is zeker een nieuw begin. Ze zijn daar in Madrid gewend aan grote spelers. In die categorie zullen ze zeker gaan zoeken.”

Bron: nos.nl