De vier hoofdpijndossiers voor PSV en Van Bommel

0
314

PSV begint vanavond bij FC Twente bepaald niet zorgeloos aan het eredivisieseizoen. De uitschakeling in de Champions League en de zware blessure van Sam Lammers hebben voor norse gezichten op trainingscomplex De Herdgang gezorgd.

Maar er zijn meer zaken die momenteel in Eindhoven niet lekker lopen of onduidelijk zijn. Vier punten die trainer Mark van Bommel en technisch manager John de Jong heel wat hoofdbrekens bezorgen.

1. Waar blijft de contractverlenging van Malen?

In het Philips Stadion beginnen ze nerveus te worden over het uitblijven van een nieuwe verbintenis voor Donyell Malen. De 20-jarige aanvaller bezit een aflopend contract, maar heeft de voorbije maanden herhaaldelijk laten weten “dat het wel goedkomt”. Toch wacht PSV nog altijd op een reactie uit het kamp-Malen.

De urgentie van de contractverlenging van Malen, die zijn zaken door Mino Raiola laat behartigen, groeit bovendien met de week door de goede vorm – “Malen gaat de show stelen” – waarin hij nu steekt. Zijn winnende treffer met de hak tegen FC Basel zal door menig technisch directeur zijn gezien.

Het tijdelijk wegvallen van Lammers maakt nog duidelijker dat PSV er veel aan gelegen is om Malen binnenboord te houden.

2. Komt er een vervanger voor Lammers?

Wat gaat PSV doen om het wegvallen van Lammers op te vangen? De aanvaller is onder Van Bommel de tweede spits achter Malen en werd in de voorbereiding ook op de ’tien-positie’ gebruikt.

De spoeling in de spits is nu dun. Achter Malen is de jonge Joël Piroe, die ondanks interesse van Juventus dit jaar zijn contract verlengde, van Jong PSV een optie en ook Bergwijn kan hier spelen. Maar laatstgenoemde is momenteel Van Bommels belangrijkste man ‘op tien’.

Gaat PSV nog een nieuwe spits kopen? Saillant detail: PSV verhuurde in juni Maxi Romero voor een jaar aan diens oude club Vélez Sarsfield. De Argentijn had vermoedelijk op dit moment een grotere kans gehad om alsnog in Eindhoven door te breken.

3. De defensie staat nog lang niet

De wedstrijden tegen FC Basel en Ajax, met zes tegengoals in drie duels, hebben aangetoond dat de defensie van PSV nog verre van solide is. Miljoenenaankoop Timo Baumgartl is nog niet fit, terwijl nieuwkomers Toni Lato en Oscar Boscagli om uiteenlopende redenen niet klaar zijn voor het echte werk.

Van Bommel doet nu noodgedwongen een beroep op Derrick Luckassen en heeft van Michal Sadílek een gelegenheidslinksback gemaakt. De trainer heeft hierdoor nog steeds niet met zijn beoogde defensieve linie kunnen spelen: Dumfries-Baumgartl-Viergever-Lato/Boscagli.

4. Vertrekken Bergwijn en/of Lozano?

Ook al is het voor de club geen bittere noodzaak, de penningsmeester PSV zou na het missen van de Champions League-miljoenen best wat extra inkomsten willen hebben. Een toptransfer van Steven Bergwijn (Sevilla?) en/of Hirving Lozano (Napoli?) kan de club wat extra vet op de botten geven.

Sportief zou het vertrek van een van de twee aanvallers een aderlating betekenen voor Van Bommel, al biedt het bijvoorbeeld de jonge aanvaller Cody Gakpo ook weer perspectief.

Van Bommel probeert naar eigen zeggen een veto uit te spreken over een vertrek van Bergwijn en/of Lozano, maar weet dat de twee bij een goed bod zijn vertrokken. Dat zou voor de trainer een dikke streep door de rekening zijn.

Bron: nos.nl