De wederopstanding van Cambuur: ‘Weer met plezier naar de club’

0
282

Bij de oliebollenkraam voor het stadion haalt een supporter net een paar bollen met krenten. “We hebben weer een trainer die de taal van het volk spreekt, een nuchtere groep jongens op het veld – het gaat weer goed met Cambuur”, zegt hij. “Dat is toch prachtig?”

Begin dit jaar schreef de harde kern van Cambuur nog een boze brief naar de club. De supporters herkenden zich niet meer in de club, ze wilden ‘strijd’ en ‘lef’ zien.

De stemming in Leeuwarden is 180 graden gedraaid. Na de teleurstellende tiende plaats van afgelopen seizoen ging de bezem door de selectie: er werden maar liefst 15 nieuwe spelers aangetrokken, slechts een handjevol jongens bleef. De club voert nu de ranglijst van de eerste divisie aan en speelt attractief en aanvallend voetbal.

Plezier is terug

Ook het plezier in de kleedkamer lijkt terug: de muziek galmt door de gangen en in het spelershome worden onder luid geroep heuse tafeltenniscompetities afgewerkt. “Een verdienste van Henk de Jong en de staf”, zegt aanvaller Issa Kallon. “De trainer heeft bij zijn komst gelijk duidelijk gemaakt dat hij wil dat we weer met een goed gevoel naar de club komen. Ik spreek denk ik voor de hele selectie als ik zeg dat hem dat is gelukt.”

Henk de Jong nam in de zomer afscheid van De Graafschap en keerde terug naar Cambuur – de club die hij in 2013 naar het kampioenschap loodste. “Dat was een beetje als thuiskomen.”

“Maar er hing een ietsje negatieve sfeer. Ik probeer dan altijd mijn eigen stijl, hoe ik ben als trainer en mens, aan een club te verbinden. Wat die kenmerkende Henk de Jong-stijl is? Ik denk dat ik wel goed met mensen om kan gaan. Ik ben intussen een beetje een manager die op iedereen past: op de club, op de spelers. Plezier staat voorop. Ik denk dat dat mijn kracht is.”

Daarbij krijgt De Jong ‘fantastische hulp’ van zijn vaste assistent-trainer en clubicoon in Leeuwarden Sandor van der Heide. “We denken hetzelfde. En het slaat aan, iedereen hier ging eigenlijk heel snel mee.”

Witte tanden

Issa Kallon werd vorige week tegen Top Oss het levende voorbeeld van de wederopstanding van Cambuur. De aanvaller, een van de weinige spelers die al drie seizoenen bij de club speelt, stond al 672 dagen ‘droog’. Tegen Oss scoorde hij de bevrijdende treffer. En vervolgens zijn tweede, derde en vierde.

“Ja, ik heb heel erg goed geslapen deze week”, lacht hij. “De trainer zei dat ik rustig moest afwachten, dan zouden de goals wel komen. Nou, dat is gebeurd. Gelijk vier keer.”

“Hij was eraan toe”, zegt De Jong tevreden. “Toen ik hier kwam kreeg ik te horen dat Issa wel een beetje een norse jongen was. Nou, dat heb ik geen seconde meegemaakt. Issa lacht de hele dag, met z’n prachtige witte tanden. Ik vind ‘m fantastisch.”

De lach is niet alleen terug bij Kallon, maar bij heel Cambuur. “Dat zie je ook aan het publiek: de supporters steunen ons altijd, ze staan als een twaalfde man achter ons. We gaan wel eens met wat spelers naar het supportershome en dan zeggen ze wel dat ze zich weer herkennen in de club. Dat maakt ook mij trots.”

Dicht bij Drachten

De terugkeer naar Cambuur geeft trainer Henk de Jong bovendien rust. Hij wilde weer dichter bij zijn gezin in Drachten zijn, omdat het niet goed ging met de gezondheid van zijn vrouw. “Ik had het echt super naar mijn zin bij De Graafschap, maar soms zat ik drie uur in de auto heen en drie uur terug”, legt hij uit.”Gelukkig gaat het nu stukken beter. Vooral voor Diane ben ik blij dat het zo goed gaat.”

Het is bovendien makkelijker positiviteit mee naar de club te nemen, als het thuis fijn loopt. “Ja, dat scheelt echt. Dat is ook wat Sandor (van der Heide, red.) me leert. Er is meer dan voetbal, zegt hij dan. En dat is ook zo. Je privé is veel belangrijker.”

Vanavond speelt Cambuur uit tegen Jong Utrecht. Voor het handjevol jongens dat nog over is van de selectie van vorig seizoen, wordt het een weerzien met een oude bekende: toenmalig trainer René Hake.

“Jaja, daar attenderen meer mensen me op. Maar ik zie het als een normale wedstrijd”, zegt Issa Kallon, die bovendien voor even terugkeert bij de club waarvoor hij in 2014 debuteerde in de eredivisie. “Eentje die we moeten winnen om dit vast te houden.”

Bron: nos.nl