Debuut Petrovic als bondscoach van Irak eindigt als druktemaker op het veld

0
104

Zeljko Petrovic is bij zijn debuut als bondscoach van Irak opmerkelijk genoeg in het veld beland. De opvolger van Dick Advocaat rende diep in blessuretijd richting het vijandelijke strafschopgebied om aan te wijzen welke Irakees de toegekende strafschop moest nemen.

De situatie: Irak tegen Oman in de eerste groepswedstrijd in de Arab Cup in Qatar. Het team van Petrovic kijkt tegen een 1-0 achterstand aan en krijgt een penalty. Ayman Hussein mist namens Irak, maar de strafschop mag over omdat de keeper van Oman te vroeg uitkomt.

Op dat moment rent Petrovic vanaf de zijlijn het veld in. Hij is bang dat Hussein nog een keer achter de bal gaat staan en wil dat koste wat kost zien te vermijden. Volgens de trainer is het namelijk een veel beter plan om Hasan Abdulkareem vanaf elf meter te laten schieten.

Aanvoerder Amjad Attwan slaat zijn arm om de voormalige trainer van Willem II heen en begeleidt hem al snel weer terug naar de reserevebank. De actie heeft wel gewerkt, want Abdulkareem gaat in de achtste minuut van de blessuretijd achter de bal staan en scoort, waardoor Irak een punt overhoudt aan het duel met Oman: 1-1.

Eerste editie Arab Cup

De FIFA Arab Cup is een toernooi tussen Arabische landen en wordt voor het eerst gehouden. Het geldt voor organisator Qatar als voorbereiding op het WK van volgend jaar. Zo wordt er geëxperimenteerd met camera’s op stadiondaken, die buitenspelsituaties kunnen helpen bepalen.

Petrovic speelt vrijdag met Irak tegen Bahrein en sluit de groepsfase maandag af tegen Qatar. Ook Bert van Marwijk doet mee met het toernooi dat uit zestien landen bestaat. Van Marwijk is coach van de Verenigde Arabische Emiraten.

Advocaat stapte vorige week op bij Irak, nadat deelname aan het WK steeds verder uit beeld was geraakt. Assistent Petrovic schoof daarna door naar de positie van Advocaat.

Bron: nos.nl