Dest staat voor lastig besluit: ‘Mijn moeder zegt: het is je eigen keuze’

0
271

Nog geen jaar geleden maakte Sergiño Dest zijn eerste minuten in Jong Ajax en pas twee maanden geleden was zijn officiële debuut in het eerste van Ajax. Maar aan het spel van de 18-jarige verdediger is dat nauwelijks af te zien.

Zelf lijkt Dest daar niet verbaasd over: hij heeft nooit getwijfeld dat hij het als voetballer nog eens ver zou schoppen. Zelfvertrouwen en flair, het zijn twee belangrijke eigenschappen. “Jazeker, ik probeer altijd mijn spelletje te spelen en het op mijn manier te doen. Ik probeer de controle te hebben. En ik houd van een beetje flair, dus soms zie je wel een actie voorbijkomen.”

Nooit getwijfeld

Dest, zoon van een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder, stapte in 2012 over van de jeugd van Almere City naar Ajax. Hij doorliep de jeugdelftallen van Ajax met dezelfde ongedwongenheid die hij nu ook tentoonspreidt.

“Ik heb altijd zo gespeeld”, vertelt Dest. “Misschien dat ik in het verleden, als ik in een hoger team kwam, weleens eerst rustig aan ging doen. Maar dat heb ik afgeleerd. Nu laat ik ook gelijk weer zien wat ik kan.”

In zijn jaren op De Toekomst stond Dest nooit te boek als een echt exceptionele speler. Pas als laatste van zijn lichting kreeg hij eind vorig jaar op zijn achttiende een contract aangeboden.

Maar getwijfeld? “Nee, nooit. Echt niet”, zegt een verbaasde Dest. “Ik ben er altijd van overtuigd geweest. En ik heb het ook gewoon goed laten zien.” En dat blijkt ook: eerder deze maand werd het nog verse contract van de Almeerder opengebroken en met een jaar verlengd tot 2022.

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten in zijn eigen spel, weet Dest. Vooral op de momenten dat hij de bal niet heeft. Meer wil hij daar niet over kwijt. “Ik houd mijn verbeterpunten liever voor mezelf, dan komen de tegenstanders het ook niet te weten. Want dan kunnen ze me ermee pakken”, lacht Dest.

Ronaldinho als voorbeeld

Dest is een verdediger, maar in zijn hoofd soms een aanvaller, geeft hij toe. Zijn idool als voetballer is dan ook Ronaldinho, de Braziliaanse ster die met name in de jaren nul van deze eeuw furore maakte bij FC Barcelona.

“Je zou het misschien niet verwachten, want hij was een aanvallende middenvelder. Ik speel op een heel andere positie. Maar ik vond het altijd leuk om naar hem te kijken, hij had heel veel flair in zijn spel.”

Star-Spangled Banner of Wilhelmus?

De Amerikaanse voetbalbond had de opmars van Dest al langer in de gaten. De verdediger met twee paspoorten speelde al voor nationale jeugdelftallen van de VS, terwijl Oranje zich nooit voor hem meldde, en maakte begin deze maand zijn debuut in het grote Team USA.

Maar omdat het daarbij om twee vriendschappelijke wedstrijden ging, kan Dest ook nog voor het Nederlands elftal kiezen. De deadline is op 12 oktober: dan spelen de VS een Concacaf Nations League-wedstrijd tegen Cuba. Zingt Dest die avond mee met The Star-Spangled Banner, dan zal het Wilhelmus nooit meer voor hem klinken.

Het is een lastige knoop om door te hakken voor het tienertalent. Zijn ouders geven daarbij advies. “Ik luister naar beide ouders. Mijn moeder zegt: het is je eigen keuze. Maar ze noemt wel de voor- en nadelen van beide kanten.”

Bondscoach Ronald Koeman heeft Dest nog niet gesproken, maar binnenkort gaat hij wel met de KNVB om de tafel voor een gesprek over zijn toekomst als international. “Het is een lastig besluit, omdat het voor je hele leven is, je hele carrière”, bekent Dest. “Dus er moet goed over worden nagedacht.”

Bron: nos.nl