‘Die keeper van Kameroen is 3 meter lang, maar we komen er wel langs hoor’

0
304

“Ik heb er ontzettend veel zin in. We gaan hartstikke winnen”, zegt Katinka. “Maar het wordt een heel moeilijke wedstrijd. Weet je waarom? De keeper van Kameroen is wel drie meter lang! Maar wij, de Oranjevrouwen, komen er langs hoor. Hahaha.”

Katinka is niet haar echte naam, vertrouwt ze later toe. “Nee, die kan ik je niet geven. Ik heb me namelijk ziek gemeld op mijn werk. Die mogen niet weten dat ik in de Oranjebus naar Frankrijk zit.”

Het is 07.00 uur in het regenachtige Zeist. Op de KNVB-campus in de bossen verzamelen zich zo’n 800 Oranjesupporters die in een colonne van 23 bussen naar Valenciennes rijden. Daar speelt het Nederlands elftal vanmiddag haar tweede groepswedstrijd op het WK voetbal. Kameroen is de tegenstander.

Paul Koning is vanmorgen om 05.15 uur weggereden uit Almere-Buiten om op tijd op het verzamelpunt te kunnen zijn. “Ik sta hier graag vroeg voor op. Dat is geen probleem natuurlijk, ik heb er wel zin in!’

Koning trainde lang de voetbalteams waarin zijn dochter speelde. De afgelopen jaren heeft het vrouwenvoetbal zijn hart steeds meer gestolen. “Ja, ik ben een fanatieke. Je moet niet naast mij willen zitten in het stadion: ik ben meer dan enthousiast, eigenlijk.”

De meegereisde fans van vandaag worden onderdeel van de geschiedenis. Nog nooit gingen zoveel mensen de vrouwen van Oranje achterna als nu: de KNVB heeft ruim 13.000 kaarten verkocht en de voetbalbond verwacht dat er in Valenciennes nog duizenden fans zullen zijn. Ook buiten de KNVB om konden namelijk kaartjes worden gescoord.

De omstandigheden zitten natuurlijk mee: vanaf Zeist is het zo’n 290 kilometer – drie uurtjes – rijden naar Valenciennes. De Franse stad ligt net voorbij de Belgische grens.

Ook deze Oranjefans hebben er zin in:

Er worden nog een paar oranje vlaggetjes opgehangen in ‘bus 19′, supporters zetten oranje petjes op. Op de bussen, die in een indrukwekkende colonne achter elkaar rijden, staat een grote afbeelding van het Nederlands elftal met daaronder een grote hashtag: #OnzeJacht. Sommige auto’s toeteren wanneer ze de stoet inhalen.

De Oranjevrouwen-muzieklijst is inmiddels aangezet. “Ik zie ze links, ik zie ze rechts”, zingt de buschauffeur met De Snollebollekes mee. Veel anderen in de bus hebben de ogen even gesloten en doen met open mond een dutje. “Je merkt dat het nog een beetje vroeg is”, lacht Walter. “We moeten straks denk ik nog maar wat hardere muziek draaien, dan komt de sfeer er vanzelf nog meer in.”

Eenmaal in Valenciennes zullen de fans zich voegen met de fanwalk: de twee kilometer lange Oranjestoet naar het stadion. In het Stade du Hainaut moet het dan echt gaan gebeuren. “Dan zie ik toch Lieke Martens wel graag in actie hoor”, zegt Sander Bakker uit Wognum. “Dat is technisch een heel goede voetballer. En Shanice van de Sanden natuurlijk. Haar kapsel moet ik natuurlijk in het echt zien, dat is het beste van het WK.”

Katinka staat in het gangpad van de bus wat te dansen. “Och, Shanice”, roept ze. “Een geweldige vrouw. Ik zeg het je nog maar een keer: we gaan winnen vanmidag!”

Bron: nos.nl