Djokovic boekt merkwaardige zege op Carreño, Tsitsipas laat Roeblev kansloos

0
136

Novak Djokovic heeft de laatste vier van Roland Garros bereikt. De Serviër won in een merkwaardige partij met 4-6, 6-2, 6-3, 6-4 van Pablo Carreño Busta.

De toernooiwinnaar van 2016 oogde in de openingsset verre van fit. Hij bewoog slecht, sloeg constant met zijn racket op zijn bovenbenen en bovenarmen en had last van een stijve rug en zijn ingetapete nek.

Die ongemakken waren ook aan zijn spel af te lezen. Djokovic serveerde slecht en kon Carreño in de rally’s amper onder druk zetten. Carreño verspeelde nog wel een break voorsprong, maar sloeg met een break op 4-4 nogmaals toe en had de set in vijftig minuten binnen: 4-6.

Aan het begin van de tweede set leek Djokovic gebroken te worden, maar wist hij de game toch te winnen en verbeterde zijn spel aanzienlijk. Carreño, de nummer 18 van de wereldranglijst, was door de opleving van slag. Hij vocht zich nog wel van 0-3 naar 3-3, maar verloor daarna weer drie games op rij.

In set drie wist hij vijf breakpoints weg te werken, maar op het zesde (bij 3-3) wilde hij het te mooi doen en sloeg hij de bal uit. Die break voorsprong gaf Djokovic niet meer weg.

De Servische vechtjas boekte zijn 36ste zege van het jaar in 37 partijen. Hij verloor alleen in de kwartfinales van de US Open: tegen Carreño werd hij gediskwalificeerd toen hij met een bal een lijnrechter raakte. “Ik voelde me niet geweldig vandaag. Er gebeurde iets tijdens de warming-up”, vertelde de nummer één van de wereld na afloop, zonder verder in detail te treden. “Ik zit nog in het toernooi dus wil niet teveel onthullen.”

Tsitsipas wint eenvoudig

Eerder op woensdag kwam Stefanos Tsitsipas in actie. De Griek won verrassend eenvoudig van Andrej Roeblev. Binnen drie sets was de nummer vijf van de plaatsingslijst klaar met de Rus: 7-5, 6-2, 6-3.

De overeenkomsten tussen Tsitsipas en Roeblev zijn talrijk. Beiden zijn 22 jaar, waren in het verleden de nummer één van de wereld bij de junioren, veroverden al vijf ATP-titels en kwamen in de eerste ronde terug van een 2-0 achterstand in sets.

Ook stonden ze anderhalve week geleden allebei in de finale van het toernooi van Hamburg. Tsitsipas serveerde daarin op 5-4 in de derde set voor de zege, maar Roeblev ging uiteindelijk met de titel aan de haal.

Ditmaal had Roeblev aanvankelijk de beste papieren. Met harde klappen kwam hij op 5-3, maar de veelzijdigere Tsitsipas pakte met twee breaks op rij (de eerste door fouten van Roeblev, de tweede door winners van Tsitsipas) toch de set.

Dat gaf de nummer zes van de wereld vertrouwen. De mondiale nummer twaalf was zoekende, slaagde er niet in om het spel van de Griek te ontregelen en raakte zichtbaar gefrustreerd.

Tsitsipas, die op de Australian Open van 2019 ook al de halve finales haalde, zette de Rus steeds onder druk, zag zijn opponent fout op fout stapelen en sloeg veel fraaie winners. In minder dan twee uur had de Griek de zege binnen.

Bron: nos.nl