Djokovic eindigt eigen toernooi in tranen: ‘Kindertijd kwam voorbij’

0
153

Novak Djokovic kon zijn tranen zondag niet bedwingen in Belgrado op de slotdag van het eerste deel van de Adria Tour, een door hem zelf georganiseerde reeks demonstratietoernooien tijdens de coronacrisis.

De Serviër werd na een zege op Alexander Zverev overmand door emoties. Niet omdat zijn winst niet genoeg was om de finale te halen, maar omdat het tennispark aan de Donau herinneringen naar boven bracht bij de zeventienvoudig grandslamkampioen.

“Erg emotioneel”, zei Djokovic daarover tijdens een persconferentie. “Mijn kindertijd kwam opeens voorbij. Ik speelde hier als kleine jongen, ik ben hier zowat opgegroeid. Ik werd erdoor verrast, maar het waren vreugdetranen.”

“Ik probeer iets terug te doen voor waar ik vandaan kom. Deze dagen waren een epicentrum van mensen uit mijn jeugd. Al mijn oude coaches waren hier”, aldus Djokovic.

Knuffels en publiek zorgen voor kritiek

Het duel met Zverev was Djokovic’ laatste groepswedstrijd. Zijn landgenoot Filip Krajinovic eindigde net boven hem, maar verloor daarna de finale van Dominic Thiem. “Veel wedstrijden, een mooie atmosfeer en veel publiek. Een perfect weekend”, zei de winnaar.

De vereiste meter afstand werd regelmatig genegeerd en de vele onderlinge knuffels zorgden voor kritiek. Djokovic reageerde daar laconiek op: “Er is geen internationale standaard, de regels zijn overal anders.”

De Adria Tour reist nu door naar de Kroatische kustplaats Zadar, waar komend weekend de tweede speelronde is. De derde speelronde in Montenegro werd geschrapt omdat daar de coronazorgen toenamen. Het finaleweekend is op 3 en 4 juli in het Bosnische Banja Luka.

Spelers lopen niet warm voor US Open

De officiële tenniskalender blijft in ieder geval tot en met juli leeg. Eind augustus hoopt de US Open zijn deuren te openen, maar veel topspelers zien het spelen met zware restricties (geen toeschouwers, amper begeleiding) niet zitten.

Djokovic: “De meeste spelers met wie ik contact heb gehad zijn negatief. Zoals het er nu naar uitziet, zal het seizoen waarschijnlijk in september hervat worden op gravel.” Roland Garros is verplaatst van mei naar september.

Bron: nos.nl