Doorselecteren Jumbo-Visma betaalt zich uit: ‘Algehele niveau gaat omhoog’

0
372

Als het zo doorgaat, wordt het een mooi wielerjaar voor Jumbo-Visma. Het nieuwe seizoen is net begonnen, maar de Nederlandse formatie heeft al drie ritzeges en een podiumplaats op zak. “De eerste klap is een daalder waard”, zegt ploegleider Frans Maassen.

Het laatste succes is de derde plaats van Steven Kruijswijk gisteren in de eindstand van de Ronde van Andalusië. Net daarvoor had Jumbo in een ploegentijdrit de eerste etappe van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. Die zege volgde op de twee ritwinsten van Dylan Groenewegen in de Ronde van de Algarve.

Doorselecteren werpt vruchten af

Hoe verklaart Maassen het succes van zijn ploeg? “Ik denk dat we goed doorgeselecteerd hebben met een aantal echt goede versterkingen. Daarnaast letten we nog meer op voeding en we hebben gezocht naar de ideale planning voor alle renners. Het wordt allemaal tot in detail uitgekiend.”

Jumbo legde onder anderen Wout van Aert, Tony Martin, Taco van der Hoorn en Mike Teunissen vast. Er werd afscheid genomen van Bram Tankink en Stef Clement, die hun loopbaan beëindigden. Daarnaast vertrokken onder anderen Lars Boom, Enrico Battaglin en Robert Wagner.

Met de nieuwe renners hoopt Maassen dit jaar wel een rol te spelen in de klassiekers. “Daar hebben we kritisch naar gekeken. We denken dat het met Van Aert, Van der Hoorn en Teunissen beter kan. Dat zijn drie sterke mannen en daardoor gaat het algehele niveau omhoog.”

Kruijswijk op het podium in de Tour?

In de grote ronden, en met name de Tour de France, hoopt Kruijswijk voor het eerst op het podium te komen. Hij lijkt beter dan ooit. “Het is nog pril, maar Steven verbetert ieder jaar”, beaamt Maassen. “Afgelopen jaar was zijn beste jaar en toen zat hij in de Vuelta (vierde) en de Tour (vijfde) heel dicht bij het podium.”

De ploegleider gaat verder: “Ik moet eerlijk zeggen dat het doel van de ploeg in Andalusië was om een rit te winnen, maar dat Steven derde wordt in het eindklassement is ook mooi.”

Ook Groenewegen valt nu al op. “Onze sprinttrein maakt vorderingen. Als zij Dylan goed kunnen afzetten, is hij een van de snelste sprinters ter wereld. Dat is fantastisch.”

Dit weekend zonden we een reportage uit over Steven Kruijswijk, waarin hij tijdens een trainingskamp van de ploeg op de Canarische Eilanden vooruitblikt op het seizoen. Een podiumplaats in de Tour is zijn grootste doel.