Dopingarts Ferrari ontkent contact met Astana: ‘Tien jaar geen renner gezien’

0
103

De wegens dopingpraktijken sinds 2012 voor het leven geschorste Italiaanse arts Michele Ferrari ontkent dat hij de Deense wielrenner Jakob Fuglsang en de Kazachse renner Aleksej Loetsenko, beiden uitkomend voor Astana, de laatste jaren heeft bijgestaan. Op zijn persoonlijke website schrijft Ferrari dat hij al tien jaar geen contact heeft gehad met renners van Astana.

Deense en Noorse media, waaronder de kranten Politiken en VG, brachten vandaag naar buiten dat Ferrari volgens het antidopingagentschap CADF nog steeds als dopingarts actief is in de wielersport en onder andere actief zou zijn voor Astana.

De reactie van Ferrari is te lezen op zijn website 53×12.com, waarop hij normaal gesproken vooral trainingsschema’s en voedingsadviezen publiceert. Onder de kop ‘Politiken Secret Report’ is nu een korte reactie geplaatst waarin Ferrari alle beschuldigingen van het CADF – het in 2008 opgerichte antidopingagentschap voor de wielersport – naar het rijk der fabelen verwijst.

Het CADF beweert in zijn rapport dat Ferrari in maart 2019 aanwezig was bij de Astana-ploeg tijdens de Ronde van Catalonië en ontmoetingen had met Fuglsang en Loetsenko in Nice en/of Monaco. De uitvalsbasis van Ferrari zou Lugano zijn.

In zeven punten wijst Ferrari elke betrokkenheid bij ongeoorloofde praktijken van de hand:

– Ik heb al tien jaar geen enkele relatie gehad met renners van Team Astana.

– Ik ben al minstens twaalf jaar niet in Monaco/Nice geweest.

– Ik heb in mijn hele leven nog nooit op een scooter/motor gezeten, laat staan op hoge snelheid met een motor achter een wielrenner aan gereden.

– Ik ben in 2019 niet naar de Ronde van Catalonië geweest. Ik ben sinds 1994 zelfs niet fysiek aanwezig geweest bij een wedstrijd.

– Het ‘Rapport’ (van het CADF) is gebaseerd op valse verklaringen van partijen die daar blijkbaar belang bij hebben.

– Ik heb geen praktijk in Lugano, een plaats waar ik nog nooit geweest ben.

– Ik ben nooit veroordeeld voor doping.

Die laatste opmerking van Ferrari is opmerkelijk. In 2012 kreeg de Italiaanse arts namelijk een levenslange schorsing opgelegd vanwege betrokkenheid bij het dopingschandaal rond Lance Armstrong. Hij voorzag de Amerikaan jarenlang van onder andere epo en bloedtransfusies.

Wielerploeg Astana liet eerder vandaag in een schriftelijke verklaring weten geen contacten te onderhouden met Ferrari. De Kazachse ploeg zegt contact te hebben opgenomen met het CADF en de internationale wielerunie UCI om meer informatie te krijgen over de kwestie.

Journalist David Walsh van The Sunday Times was een van de eersten die schreef over het dopinggebruik door Lance Armstrong en het netwerk dat de Amerikaan opgebouwd had. Walsh kent daarom de reputatie van Michele Ferrari als geen ander.

Bron: nos.nl