Dost wil niet afbouwen in Utrecht: ‘Hoop dat La Cucamarcha vaak gedraaid wordt’

0
87

“Gewoon je eigen taal kunnen praten, veel geouwehoer in de kleedkamer. Elkaar afzeiken, maar ook wel respect voor elkaar. Dat is echt Nederlands. ’s Ochtends vroeg lekker met een bakkie koffie erbij. Daar houd ik van, heerlijk.”

Bas Dost (33) heeft Nederland gemist. In de tien jaar in het buitenland (Duitsland, Portugal en België) is hij eindelijk weer terug in zijn geboorteland. De spits kwam deze zomer transfervrij over van het Belgische Club Brugge naar FC Utrecht.

“Ik ben eindelijk weer dichtbij mijn vrienden en familie, die heb ik amper gezien. Vooral mijn ouders, die worden ook steeds ouder. Die zag ik drie keer per jaar. Dat vind ik echt te weinig. Dus dat gaan we even inhalen.”

Afbouwen

Maar wie denkt dat Dost komt afbouwen in Nederland vergist zich. De Plattfuß-Bomber, een bijnaam die hij kreeg in zijn tijd bij Wolfsburg vanwege zijn steunzooltjes, is geboren voor doelpunten en wil er komend seizoen meer dan vijftien maken.

“Als je er geen zin in hebt en die drive niet meer hebt dan moet je gewoon lekker stoppen.” Maar de honger voor goals is er nog altijd. “Het zou zonde zijn als je daar niets mee doet en in je luie stoel in de tuin zou gaan zitten. Ik heb er veel zin in en ben zeker niet van plan om hier rustig aan te doen.”

Dost stond afgelopen zomer ook in de belangstelling van Feyenoord en flirtte heel even met zijn oude liefde FC Emmen. Uiteindelijk werd het FC Utrecht. Een logische keuze in de ogen van Dost.

“Afgelopen winter heb ik al een gesprek gehad met FC Utrecht, omdat ik twijfelde of ik bij Club Brugge zou blijven. Er kwam toen een trainerswissel, dus uiteindelijk bleef ik.”

Dost bleef in contact met Jordy Zuidam, de technisch directeur van FC Utrecht. Deze zomer gingen de club en de aanvaller weer met elkaar in gesprek.

“Met Henk Fraser erbij. Dat beviel zo goed dat ik voor mezelf een keuze had gemaakt om op mijn gevoel af te gaan. Ik ben natuurlijk op een aantal plekken geweest en dit sprak me enorm aan. De ambities die ze uitspraken, maar ook wat ze van mij verwachten.”

La Cucamarcha

Fraser, de nieuwe trainer van FC Utrecht, verlangt van Dost dat hij veel in de zestien komt en voor oorlog gaat zorgen. In balbezit moet hij daarnaast actief meedoen aan het spel. Maar het belangrijkste: goals. Dost hoopt dat La Cucamarcha, de goaltune van FC Utrecht, vaak gedraaid wordt.

“Een heerlijk deuntje, maar niet voor de tegenstander lijkt me”, lacht de aanvaller die ook voor Heerenveen en Heracles Almelo uitkwam. “Die moeten we heel vaak gaan horen. Dat is aan mij En aan mijn collega’s. Ik ben van plan om heel veel goals te maken.”

Bron: nos.nl