Drie penalty’s gestopt en toch geen goud voor vrouwen Oranje onder 17

0
352

De Oranjevrouwen onder 17 zijn er niet in geslaagd om voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen te worden. Ondanks drie door Lisan Alkemade gestopte strafschoppen verloor Oranje na penalty’s van Duitsland. In de groepsfase wist Oranje de oosterburen nog te verslaan.

In een gelijkopgaand duel waren het de Duitsers die als eerste wisten te scoren. Sophie Weidauer passeerde Claire Dinkla. Van een mentale klap was bij oranje geen sprake. Twee minuten later was het alweer gelijk nadat Ajax-speelster Nikita Tromp de bal het doel in had gekruld. Het was de stand die ook na negentig minuten op het bord stond.

Louis van Gaal

In de extra tijd paste bondscoach Robert de Pauw de ‘Louis van Gaal-truc’ toe. Hij deed een keeperswissel waarbij Dinkla plaats moest maken voor Lisan Alkemade.

Tijdens het WK van 2014 wisselde toenmalig bondscoach Louis van Gaal Jasper Cillessen voor Tim Krul omdat laatstgenoemde beter zou zijn in het stoppen van penalty’s. Nederlands won destijds na strafschoppen in de kwartfinale van Costa Rica.

De wissel van De Pauw leek ook goed uit te pakken. Met knappe reddingen pakte Alkemade drie strafschoppen. Oranje zelf miste echter vier strafschoppen waardoor de keepster, die vanaf volgend seizoen bij PSV speelt, toch niet de heldin werd.

Oranje kende een zeer succesvol EK in Bulgarije. Er werd alleen verloren van Engeland (2-0), in de groepsfase van het toernooi. Hierdoor moesten de vrouwen de groepswinst laten aan Duitsland.

In de halve finale won de ploeg verrassend van Europees en wereldkampioen Spanje met 3-1. Het was de eerste keer dat Oranje de EK-finale wist te halen.

Bron: nos.nl