Duitse doelman Tilkowski (84), van WK-finale 1966, overleden

0
250

Hans Tilkowski, de doelman van West-Duitsland in de fameuze WK-finale van 1966 tegen Engeland, is op 84-jarige leeftijd overleden.

Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan het doelpunt van Geoff Hurst, waarbij hij van dichtbij meende te constateren dat de bal via de lat de doellijn niet passeerde. Arbiter Gottfried Dienst en zijn assistent Tofik Bachramov vonden van wel.

Zijn autobiografie uit 2006 is niet voor niets getiteld: ‘Und ewig fällt das Wembley-Tor. Die Geschichte meines Lebens’.

De in Dortmund geboren mijnwerkerszoon speelde van 1955 tot 1970 voor Westfalia Herne, Borussia Dortmund en Eintracht Frankfurt. Met Dortmund won hij in 1965 de DFB Pokal en een jaar later de Europa Cup voor bekerwinnaars.

Op weg naar die Europese triomf, de eerste van een Duitse voetbalclub, versloeg Tilkowski met Dortmund twee vermaarde Engelse tegenstanders. In de halve finales was Dortmund te sterk voor West Ham United, met Bobby Moore, Geoff Hurst en Martin Peters als blikvangers. En in de finale in Glasgow was Dortmund met 2-1 te sterk voor Liverpool, met aanvaller Roger Hunt.

Een paar maanden later kwamen de Duitse doelman en de Engelsen elkaar opnieuw tegen op het WK.

Debuut in Amsterdam

Op 3 april 1957 speelde de 21-jarige Tilkowski zijn eerste van in totaal 39 interlands in het Olympisch Stadion in Amsterdam tegen het Nederlands elftal. De jonge doelman werd dat duel gepasseerd door Faas Wilkes, maar West-Duitsland won wel met 2-1.

Bij het WK van 1962 in Chili was Tilkowski nog reservedoelman, maar vier jaar later in Engeland was hij eerste keus.

West-Duitsland schopte het in 1966 dus tot de finale. Tot aan die eindstrijd incasseerde Tilkowski slechts twee treffers.

Voor 96.924 toeschouwers op Wembley hielden Engeland en West-Duitsland elkaar na 90 minuten in evenwicht: 2-2. In de eerste helft van de verlening viel de beslissing. Tilkowski was kansloos op het schot van Geoff Hurst en zag nog net hoe de bal van de lat kaarsrecht naar beneden stuitte, voordat hij kon worden weggekopt door verdediger Wolfgang Weber.

De treffer ging de boeken in en in de slotseconden zorgde Hurst met zijn derde treffer voor euforie op de tribunes.

Reünie

Na zijn loopbaan gold Tilkowski als een van de beste leerlingen van Hennes Weisweiler aan de Sporthochschule in Keulen. Hij werkte vervolgens als trainer bij onder meer Werder Bremen, 1860 München, FC Nürnberg en AEK Athene.

Hoewel hij altijd bleef volhouden dat de inzet van Hurst de doellijn niet was gepasseerd, onderhield Tilkowski goed contact met de Engelse hoofdrolspelers uit de finale van 1966.

Zijn Engelse evenknie in de eindstrijd, doelman Gordon Banks, overleed echter bijna een jaar geleden. En vlak voor kerst overleed ook Martin Peters, de maker van het tweede Engelse doelpunt in de WK-finale.

Bron: nos.nl